Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planerade mörda rivaler i Malmö – 13 män döms

Uppmärksammat Encrochat-mål i Malmö
38-åringen, som utpekas som centralgestalt i den gruppering som nu åtalats, har i stort sett lyckats hålla sig under radarn i ett decennium. Enligt polisen har han styrt narkotikanätverk från bland annat Spanien.
Foto: Polisen
I de knäckta meddelandena diskuterar olika alias konflikten mellan de två grupperingarna.
Foto: Polisen
Åklagarnas utmaning har varit att knyta de anonyma användarnamnen till de fysiska personer som åtalats.
Foto: Polisen
I konversationerna diskuteras mordplaner och finansiering av dessa genom narkotikahandel.
Foto: Polisen

Gängkonflikten mellan ”Boxaren” och den så kallade ”Alliansen” har varit blodig.

Efter en flera månader lång rättegång meddelade Malmö tingsrätt i dag sin dom mot 15 personer som stod åtalade för att ha beställt flera mord.

13 av dem döms till fängelse i mellan sex månader och sju år.

De som pekats ut som centralpersoner frias helt eller döms till lindriga straff, de längre straffen döms ut till personer längre ner i gänghierarkin.

Det har varit Malmös röda gängkonflikt. Efter år av mord och våld kunde polisen sätta stopp för en spiral av dåd och vedergällningar. Nyckeln till polisens framgång: att den krypterade chattjänsten Encrochat knäckts – vilket gav polisens utredare tillgång till de kriminellas konversationer i realtid. 

Polisens insats i Malmö fick namnet Operation Snake. Under fredagen meddelade Malmö tingsrätt att 13 av de totalt 15 åtalade döms till fängelse i mellan sex månader och sju år.

Kretsar kring två män

Konflikten har stått mellan två grupperingar. Den ena sidan består av kretsen kring en 24-årig man med smeknamnet Boxaren, en person som trots sin unga ålder i åratal pekats ut som en centralfigur i Malmös grovt kriminella kretsar. 

Den andra sidan i konflikten beskrivs som en allians av tre mindre grupperingar. Den utpekade huvudmannen, en 38-åring från Malmö, har liksom Boxaren under flera år pekats ut som en centralfigur i Malmös undre värld. Han dömdes nyligen av Göteborgs tingsrätt för grovt narkotikabrott till fem års fängelse.

I början av juni 2020 greps den 24-årige ”Boxaren” i Dubai. Han sitter nu häktad i Spanien där han misstänks för inblandning i flera mord.
Foto: Polisen

Flera blodiga dåd

Flera mord på öppen gata kopplas till konflikten, bland dessa det värsta dådet i svensk gänghistoria där tre personer sköts till döds utanför ett spelcafé i Malmö. Även mordet på läkaren och småbarnsmamman Karolin Hakim i Malmö i augusti 2019 kopplas av polisen till konflikten. 

Tre personer dog när okända gärningsmän öppnade eld utanför ett spelcafé i Malmö. En av de som besköts var Boxaren, som skadades men överlevde.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
karolin Hakim sköts till döds på öppen gata i Malmö när hon höll sitt lilla barn i famnen. Hon var tillsammans med en man ur kretsen kring 38-åringen som nu åtalats.
Foto: Privat

Encrochat centralt

I september i fjol åtalades 15 män ur kretsen i Alliansen, misstänkta för att på olika sätt ha ingått i den grupp som planerade flera mord på sina rivaler – planer som i hemlighet övervakats av polis.

En av åklagarnas utmaningar har varit att knyta de 15 misstänkta till alias på Encrochat. I sin dom konstaterar nu Malmö tingsrätt att Encrochat-telefonerna har varit centrala för de åtalades brottsliga verksamhet:

”Den information som utbytts i konversationerna via Encrochat har avsett bland annat var målsägandena befunnit sig, vem eller vilka som kunnat bistå med till exempel vapen och transportmedel, vem eller vilka som kunnat agera skyttar, vilket belopp som varit tänkt att betalas till skyttar och andra för respektive mord samt hur morden bäst kunnat genomföras.”

Centralgestalter frias

13 av de åtalade männen döms nu till fängelse. Det hårdaste straffet får en 23-årig man, som enligt utredningen haft en roll som tänkt utförare av mord. Han döms till sju års fängelse.

Den utpekade centralgestalten i grupperingen, 38-åringen, döms för förberedelse till mord. Han frias dock från flera andra mordplaner han åtalats för. Straffet blir ett år och sex månaders fängelse som nu läggs till det tidigare utdömda straffet på fem års fängelse. 

Två personer frikänns helt, en av dessa är Karolin Hakims sambo, som stod åtalad misstänkt för stämpling till mord mot sju personer.

Malmö tingsrätt ger åklagaren rätt att det har funnits en konflikt mellan de två inblandade falangerna, men menar att utredningen inte är tillräckligt robust.

”När tingsrätten beaktar åklagarnas talan i övrigt finns det utrymme för stora tveksamheter i frågan om när och av vilka beslut fattats.”

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.