Mohamad Ammouri, 8, dödades på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004. Foto: Privat.Mohamad Ammouri, 8, dödades på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004. Foto: Privat.
Mohamad Ammouri, 8, dödades på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004. Foto: Privat.
Polisen har de senaste dagarna hört omkring 15 personer i Stockholm i jakten på dubbelmördaren. Foto: Sven LindwallPolisen har de senaste dagarna hört omkring 15 personer i Stockholm i jakten på dubbelmördaren. Foto: Sven Lindwall
Polisen har de senaste dagarna hört omkring 15 personer i Stockholm i jakten på dubbelmördaren. Foto: Sven Lindwall
Mordvapnet. Foto: PolisenMordvapnet. Foto: Polisen
Mordvapnet. Foto: Polisen
På mördarens mössa hittades blonda hårstrån. Foto: PolisenPå mördarens mössa hittades blonda hårstrån. Foto: Polisen
På mördarens mössa hittades blonda hårstrån. Foto: Polisen

15 i förhör – om 12 år gamla dubbelmordet

Publicerad

Polisen har de senaste dagarna hört omkring 15 personer i Stockholm i jakten på dubbelmördaren i Linköping 2004.

Flera av personerna har DNA-topsats.

Samtidigt har polisen presenterat en analys som bland annat visar att mördaren är blond och blåögd.

Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, höggs ihjäl på öppen gata i Linköping 2004. Mördaren är fortfarande okänd men polisen har inte gett upp hoppet om att fånga honom.

Under torsdagen och fredagen hörde polisen omkring 15 personer i Stockholm.

– Givetvis finns det en och annan som vi tänker kan vara gärningsmannen. Vi samlar ihop uppslag och åker till en stad och betar av personer under någon dag. I Stockholm samtyckte några av dem att topsas, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland.

Topsningarna genomfördes för att få DNA att jämföra med mördarens DNA-profil.

"Blont hår och blå ögon"

Offren höggs ner på morgonen den 19 oktober 2004. Vid mordplatsen låg kniven kvar, och mördarens DNA kunde säkras.

Tidigare i år sände polisen DNA från mördaren till ett laboratorium i Nederländerna med förhoppningen om att få fram mer information om honom. Resultatet visade att gärningsmannen med stor sannolikhet har blå ögon.

För några dagar sedan redovisade Ricky Ansell, verksamhetsexpert vid NFC, Nationellt forensiskt center, resultatet mer ingående för mordutredarna.

– Mycket tyder på att den misstänkte gärningsmannen kommer från Nordeuropa, att han av allt att döma har blont hår och blå ögon, enligt den bild som labbet i Nederländerna har tagit fram, säger Jan Staaf.

Vid vändplanen på Åsgatan såg flera vittnen en mystisk bil.Foto: Sven Lindwall

Information om tunnhårighet och längd

Han utesluter inte att en ny analys kommer att genomföras då tekniken vid utländska laboratorier har utvecklats vidare.

– Man tittar nu på om man kan få fram ett antal olika yttre egenskaper som fräknar och ärftlig tunnhårighet baserat på DNA. Man tittar även på saker som längd, men jag kan inte uttala mig hur långt man har kommit, säger Ricky Ansell.

Han betonar att han uttalar sig generellt. Angående de analyser som kan genomföras i dag, säger han:

– Man ska också komma ihåg att det här är trubbiga verktyg och att om det görs en bedömning att en person har blå ögon är det inte 100 procent säkert.

2004 trädde ett nytt vittne fram och med hjälp av polisen togs den här fantombilden av gärningsmannen fram.Foto: POLISEN

Får tips från allmänheten

Och Jan Staafs förhoppning är att något ytterligare test av mördarens DNA inte kommer behöva genomföras.

– Vi hoppas kunna hitta gärningsmannen tidigare. Vi har en hoper uppgifter att följa upp. Dels handlar det om att titta på personer som allmänheten ringer in och tycker vi ska prata med. Dels handlar det om personer som vi på annat sätt fångat upp i utredningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag