Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15 döda i razzia i Sri Lanka – sex av de döda är barn

15 personer har dödats i samband med en polisrazzia i Sri Lanka – varav sex ska vara barn, skriver internationella nyhetsbyråer. Bilden är från ett tidigare tillfälle.Foto: DAVID BLACKER / POLARIS POLARIS IMAGES
15 personer har dödats i en polisrazzia i Sri Lanka. Bilden är från påskdagen, då en självmordsbombare dödade hundratals personer.Foto: DAVID BLACKER / POLARIS POLARIS IMAGES

15 personer har dött i självmordsbombningar i samband med en polisrazzia i Sri Lanka.

Sex av dem var barn.

Samtidigt är två misstänkta terrorister fortfarande är på fri fot, skriver CNN.

Flera nyhetsbyråer skriver att 15 personer har dött i samband med att polisen har genomfört en razzia mot ett förmodat gömställe för islamister i Sri Lanka.

Sex av dem var barn, tre kvinnor.

AP skriver att razzian inträffade i närheten av Sammanthurai i östra Sri Lanka, och att den var riktad mot personer med koppling till de misstänkta terrordåden på påskdagen – där runt 250 personer dödades. Då gick flera självmordsbombare till attack mot hotell och kyrkor, främst i huvudstaden Colombo.

Självmordsbombare dödade flera

Polisens talesperson Ruwan Gunasekara säger till nyhetsbyrån att det var på fredagskvällen, lokal tid, som soldater och misstänkta militanter öppnade eld mot varandra. Gunasekara säger vidare att polisen hade tipsat militären om ett misstänkt gömställe för islamister, och att när polis och soldater kom dit ska de misstänkta islamisterna ha börjat skjuta och satt i gång explosioner.

Tre män utlöste självmordsbomber som dödade dem själva samt sex barn och tre kvinnor, som befann sig inne i ett hus.

En av de döda ska vara Mohamed Niyas, en framträdande medlem i den lokala extremistgruppen National Tawheed Jamat (NTJ) – som av den lankesiska regeringen har pekats ut som ansvarig för påskattackerna. Det skriver CNN, med hänvisning till militären.

NTJ har kopplingar till terrorsekten IS, som har tagit på sig attackerna.

Skilda uppgifter om döda i Sri Lanka

AFP skriver – och hänvisar till ett uttalande från polisen – att utöver de tolv döda i huset hittades ytterligare tre döda män utanför. Även de tros ha sprängt sig själva.

Men andra uppgifter från militären säger att två av dessa tre personer dog när soldater och poliser besvarade skottlossning från de misstänkta islamisterna, och att den tredje var en civil som hamnade i skottlinjen.

Samtidigt skriver CNN att två misstänkta terrorister är på fri fot efter razzian. En av dem ska ha flytt på en motorcykel.

Polisen har nu beslagtagit en stor mängd sprängmedel, IS-uniformer och IS-flaggor från huset där de misstänkta islamisterna gömde sig. CNN beskriver det som en bombfabrik, alternativt ett lagerutrymme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.