Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18 döda i Chile – polis anklagas för övervåld

President Piñeras svar på demonstrationerna: Landet är i krig.
Här skyddar sig demonstranter mot polisens vattenkanoner.Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från flera håll i Chile visar på bränder och förödelse i samband med protesterna. Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Chilenarna protesterar mot regeringen. Här har en man klättrat upp på ett monument i samband med ett demonstrationståg.Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant håller upp Chiles flagga framför ett polisfordon i samband med en antiregeringsmarsch i Santiago.Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen skjuter gummikulor mot de som demonstrerar mot regeringen.Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant är på väg att kasta en stor sten på trottoaren i samband med att de drabbar samman med polis.Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN
Här demonstrerat Santiagoborna mot regeringen.Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Chiles regering har satt in stora polisiära och militära resurser.Foto: FERNANDO BIZERRA JR. / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Oroligheterna i Chile fortsätter.

18 personer har dött, varav ett barn, och säkerhetsstyrkor anklagas för tortyr och övervåld mot demonstranterna.

Samtidigt tvärvänder president Sebastián Piñera – och ber om ursäkt. 

Han lovar nu reformer.

Chile är ett av de mest välbärgade länderna i Latinamerika men klyftorna är stora. Nu protesterar tiotusentals personer över hela landet mot orättvisorna.

Det började förra måndagen, den 14 oktober. Då gav sig gymnasie- och högskolestudenter ut på gatorna i huvudstaden Santiago för att uttrycka sitt missnöje mot nya prishöjningar i kollektivtrafiken – höjningar som främst skulle slå mot den fattigare delen av befolkningen. Till en början var demonstrationerna fredliga, men snart utbröt oroligheter och våldsamheter.

18 personer döda i Chile

Protesterna växte till fler städer, och till att även omfatta levnadskostnader och ojämlikhet.

Regeringen har försökt kväsa oroligheterna genom att dra tillbaka prishöjningen i kollektivtrafiken, utfärda nattligt utegångsförbud och utlysa undantagstillstånd – utan resultat.

Dödssiffran fortsätter att stiga efter oroligheterna i landet. Hittills har 18 personer död, enligt AFP med hänvisning till regeringen, varav minst fyra dödsfall ska ha orsakats av polis och militär. Det kommer också allt fler rapporter om övervåld och tortyr mot demonstranterna. 

Enligt nyhetsbyrån har ett barn dött i våldsamheterna. 

https://twitter.com/AFP/status/1187009073671217153

Tusentals gripna – ska ha förnedrats

INDH, Chiles institut för mänskliga rättigheter, anklagar säkerhetsstyrkorna för att bryta mot lagen.

– Våra observatörer har sett en inhuman och grym hantering av demonstranterna från polis och militär, säger institutets chef Sergio Micco i chilensk tv, enligt Sveriges radio.

Förutom de 15 döda uppges över 100 personer ha skottskador, och över 5 000 ha gripits. Enligt INDH har flera av dem blivit förolämpade, slagna och tvingats klä av sig nakna framför säkerhetsstyrkorna.

Michelle Bachelet, chef för FN:s mänskliga rättigheter och tidigare president i Chile, säger att det har förekommit ”oroande anklagelser” om övervåld – och kräver nu att dödsfallen utreds.

Demonstrant: ”Militären slog mig i huvudet”

– Jag var på väg hem när militären stoppade mig, berättar en blodig blåslagen man för The Guardian.

Han fortsätter:

– Det tog in mig i en lastbil och: ”Bang! Bang! Bang!” slog mig i huvudet med en pistol. Jag bad dem att sluta men de fortsatte att sparka mig och förde bort min vän.

En annan man, 21-årige Carlos, berättar för samma tidning:

– Militärens behandling är inte värdig. Om de vill gripa mig: gör det, men det här är inhumant. Ett gripande är normalt. Jag gör vad jag måste göra, men att slå folk tills de inte klarar mer är tortyr.

Presidentens vändning – lovar reformer

Till en början markerade Chiles president Sebastián Piñera kraftigt mot protesterna. Men nu tvärvänder han.

I ett tv-sänt tal har han bett om ursäkt för att problem lagts på hög och drabbat folket.

– Mot bakgrund av medborgarnas legitima behov och sociala krav har vi med ödmjukhet och tydlighet tagit emot budskapet som chilenarna gett oss, säger han enligt Dagens Nyheter.

Sebastián Piñera lovar nu reformer. Bland annat höjda pensioner med 20 procent, högre minimilöner och billigare el.

”Många tagna på sängen”

Irene Molina, professor vid Uppsala universitet, säger att situationen i Chile är ohållbar och tror att presidenten kommer tvingas avgå.

– Att det skulle bli en reaktion mot den ekonomiska politik som förts i landet i många år, som skapat enorma sociala klyftor, har man förstått. Men många har blivit tagna på sängen av att det blivit så explosivt, säger hon till TT.

Irene Molina säger vidare:

– Framför allt tror jag inte att någon förväntat sig reaktionen från regeringen, att man skulle börja med brutal repression från polisen och sedan skicka ut militären på gatorna och förklara undantagstillstånd.