Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åringens liv innan han blev misstänkt mördare i våldsvågen

15-årig pojke sköts ihjäl på sushirestaurang.
En 15-årig pojke sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås den 28 januari.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Innan han fyllt tio år blev pojken misshandlad av sin styvpappa – och såg när mannen misshandlade hans mamma.

15 år gammal, förra lördagen, sköt han ihjäl ett annat barn på en sushirestaurang i Skogås, enligt polisens misstankar.

Nu har han häktats.

Vid 18-tiden på lördagen förra veckan kom larmet om skottlossning i Skogås centrum söder om Stockholm. Det visade sig att en 15-årig pojke skjutits ihjäl på en sushirestaurang.

Nu är en annan 15-åring häktad, misstänkt på den högre misstankegraden för mord. 15-åringen företräds av försvarsadvokaten Björn Sandin. Han vill ännu inte uttala sig om hur pojken ställer sig till misstanken.

– Jag kan inte inte kommentera det innan det varit en häktningsförhandling. Jag avvaktar, säger Björn Sandin.

15-åringen är en av 13 pojkar som är 16 år eller yngre och som misstänks för grova brott i våldsvågen i Stockholmsområdet sedan jul.

15-åringen skiljer ut sig genom att han är den ende av de 13 som är född i Sverige av två svenskfödda föräldrar.

Utsatt för våld

Dokument från domstolar och socialtjänst ger bilden av en uppväxt med inslag av våld. Innan han fyllt tio blev han misshandlad av sin dåvarande styvfar för att han inte ville ta på sig sina termobyxor. Ett par år senare blev han vittne till hur styvpappan misshandlade och dödshotade hans mamma.

Mannen dömdes senare för brotten. Mamman och barnen fick skyddat boende och flyttade från Stockholmsområdet till en ort i södra Sverige.

De misstänkta barnen

■■■ Pojke 14 år

Brottet: Skjutning med automatvapen mot bostäder i Gubbängen 28 december. Misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord men ej straffmyndig. Kom till Sverige 2014, pappan död. Rymde från HVB-hem, nu placerad på SIS-hem.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Skjutningen i Gubbängen, misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Född i Sverige. Rymde från HVB-hem, häktad.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Skjutningen i Gubbängen, misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Kom till Sverige 2018. Pappan inte folkbokförd i Sverige. Häktad.

■■■ Pojke 16 år

Brottet: 20-åring mördad i Vällingby centrum den 31 december. Misstänkt för mord. Född i Sverige. Häktad

■■■ Pojke 16 år

Brottet: Ertappad med automatvapen i taxi i Sollentuna 11 januari. Misstänkt för grovt vapenbrott. Kom till Sverige 2015. Åtalad i höstas för narkotikabrott. Häktad.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Skjutning mot lägenhetsdörr i Farsta 19 januari. Misstänkt för grovt vapenbrott. Kom till Sverige 2015. Pappan inte folkbokförd i Sverige. Häktad.

■■■ Pojke 13 år

Brottet: Stoppad i bil med automatvapen vid Gullmarsplan 20 januari. Misstänkt för grovt vapenbrott, förberedelse till mord men ej straffmyndig. Hörd av polis. Behöver tolk, enligt uppgifter till Expressen. Placerad på SIS-hem.

■■■ Pojke 14

Brottet: Stoppad i bil med vapen, se ovan. Misstänkt för grovt vapenbrott, förberedelse till mord men ej straffmyndig. Hörd av polis. Placerad på SIS-hem.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Skottlossning i Dalen 21 januari. Misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Född i Sverige. Häktad.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Skottlossning i Dalen 21 januari. Misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Född i Sverige. Häktad.

■■■ Pojke 16 år

Brottet: Ertappad med vapen i Södertälje 23 januari. Misstänkt för grovt vapenbrott. Tidigare LVU-placerad, dömd för ringa narkotikabrott. Kom till Sverige 2012. Häktad. Pappan försvunnen efter utvisningsbeslut.

■■■ Pojke 16 år

Brottet: Ertappad med vapen i Södertälje 26 januari. Misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Tidigare placerad i familjehem. Nu häktad. Kom till Sverige 2011. Pappan inte folkbokförd i Sverige.

■■■ Pojke 15 år

Brottet: Mord på en annan 15-åring på en sushirestaurang i Skogås 28 januari. Misstänkt för mord. Häktad. Född i Sverige av inrikes födda föräldrar.

Blev hemmasittare

På den nya orten gjorde pojkens skola en anmälan till socialtjänsten om oro för pojken, som då varit hemmasittare en längre tid.

I samtal uppgav han att det var mycket bråk hemma och att han fick ta ansvar för sina syskon hemma. Mamman sade å sin sida att pojken varit utåtagerande i hemmet sedan de bråkat.

Skolpersonal ansåg att han inte hade några problem med inlärning men beskrev honom som ”trött och låg”.

På egen begäran flyttade han sedan till sin pappa i Stockholm. När pojken var tolv beslutade tingsrätten, efter en tvist mellan föräldrarna, att han skulle fortsätta bo hos sin pappa.

En av tre misstänkta

Sedan tidigare är en 17-åring häktad misstänkt för medhjälp i dödsskjutningen i Skogås. 

Därtill har en 16-åring begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja brott och skyddande av brottsling, grovt brott. Häktningsförhandlingen hålls på söndag.

Åklagaren Ida Arnell vill inte säga något om varför den mördade 15-åringen var måltavla.

Enligt polisuppgifter finns det misstankar om att han i närtid varit delaktig i våldsdåd riktat mot anhöriga till Rawa Majid, också kallad ”Kurdiska räven”. Därmed är ett av motiven som utreds kring mordet att det rör sig om en hämnd för våldshandlingen.

VET DU MER?

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod att den 15-åriga pojken var försvunnen från ett HVB-hem. Rätt är att den misstänkte pojken inte hunnit placeras på boendet vid tiden för mordet.


15-åring sköts ihjäl inne på sushirestaurang i Skogås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.