15-åringen i Skellefteå ”fantiserade om att skada”

Dådet skedde i början av juli ett skogsparti nära Morö backe.
Foto: SVEN LINDWALL
I ett skogsområde utanför Skellefteå hittades flickan med svåra skador.
Foto: JONAS WESTLING / TT NYHETSBYRÅN

Den 15-åriga pojke som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn i Skellefteå tidigare i sommar ska ha uppgett att han ”fantiserade om att skada” när han tittat på våldsamma filmer, rapporterar Svenska Dagbladet.

Han har tidigare varit misstänkt för försök till misshandel, och ska ha slagit sönder fönsterrutor och mobiltelefoner vid flera tillfällen.

Samtidigt beskrivs han som ”mysig och fin”, ”social” och som någon som ”pratar med alla”.

Svenska Dagbladet har tagit del av socialtjänstens utredning om 15-åringen. 

Han ska enligt den ha en ”måttlig intellektuell funktionsnedsättning” och tidigare varit misstänkt för försök till misshandel sommaren 2021.  

Enligt föräldrarna har han slagit sönder fönsterglas både i och utanför hemmet – och förstört mobiltelefoner samt tagit saker som inte är hans, skriver tidningen.

”Mental nivå under angiven ålder”

15-åringen befinner sig på ett Sis-hem, där personalen upplever honom ha en ”mental nivå långt under sin angivna ålder”. Där ska 15-åringen även uppgett att han kunde ”fantisera om att skada människor” när han tittar på våldsamma filmer, enligt Svenska Dagbladet.

Bilden av pojkens beteende går isär. 

Pojkens lärare beskriver honom som ”mysig och fin”. Han ska ha fungerat bra i klassrummet, varit social och ”pratat med alla”. 15-åringens föräldrar kallar sonen för ”jättesnällt barn” och säger att han är ”glad och omtänksam”, skriver tidningen.

Flickan vårdas fortfarande

Det var den 7 juli som en minderårig flicka attackerades på Morö Backe i Skellefteå. 

Flickan, som uppges vara nio år, vårdas fortfarande på sjukhus. Åklagaren har bedömt att det är osannolikt att hon kommer att höras i utredningen, vilket Expressen tidigare rapporterat.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.