Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler elever hotades vid skolattacken i Eslöv

När pojken genomförde attacken var han maskerad, klädd i stridsväst och utrustad med en kamera. Han dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för mordförsök mot en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman, en polis.
Foto: Polisen
Attacken på skolan i Eslöv genomfördes under höstterminens andra dag.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Högstadieeleverna i Eslöv mötte en maskerad, stridsklädd skolkamrat under en pågående skolattack där en lärare nyss hade huggits ner med kniv. 

Nu döms 15-åringen i hovrätten för grovt olaga hot mot ytterligare fyra personer på skolan. 

15-åringen ska, enligt ett pressmeddelande från hovrätten, ha ”befunnit sig nära och gått mot målsägandena med kniv i handen samtidigt som denne haft ögonkontakt med dem.

15-åringen som utförde skolattacken i Eslöv på morgonen den 19 augusti dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för mordförsök mot en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman, en polis.

Lunds tingsrätt såg mycket allvarligt på attacken – om gärningsmannen hade varit över 21 år hade han dömts till livstids fängelse. Tonåringens plan var att döda ett stort antal personer för att nå ut med ett politiskt budskap.

Men när det gällde ytterligare tio åtalspunkter om grovt olaga hot blev han friad. Sju elever valde att överklaga domen. 

– De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen. De har upplevt ett stort obehag och en hotfull situation, sade deras målsägandebiträde Henrik Johnsson till TT inför rättegångsstarten i hovrätten.

15-åringen livesände hela attacken, den över 25 minuter långa filmen har varit ett av åklagarens viktigaste bevis.
Foto: Polisen

Vittnet: ”Frös till”

En av dem som överklagat är en tonårsflicka som vid knivöverfallet mot läraren befann sig i ett intilliggande klassrum. Hon hörde läraren skrika och tänkte gå ut och se vad som hänt. Då mötte hon den stridsklädde gärningsmannen med en kniv i handen och mötte hans blick. Hon har berättat att hon ”frös till” och sedan backade tillbaka in i klassrummet.

Hon har vittnat om att 15-åringen tydligt kom emot henne, men enligt Lunds tingsrätt gick det inte att bevisa. Domstolen kom i stället fram till att 15-åringen bara passerade henne med en kniv i handen och att detta inte kan betraktas som ett olaga hot.

Nu har hovrättsdomen kommit och 15-åringen döms för grovt olaga hot i ytterligare fyra fall. 

”Beträffande två av dessa målsägande har hovrätten funnit det utrett att gärningsmannen befunnit sig nära och gått mot målsägandena med kniv i handen samtidigt som denne haft ögonkontakt med dem. Dessa målsägande har dessutom strax dessförinnan förstått att en av deras lärare attackerats”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. 

Hoten ska, enligt hovrättens dom, varit akuta för de två eleverna. 

15-åringens egen film från attacken visar hur han möter elever och lärare i skolans korridorer.
Foto: Polisen

Straffet höjs inte

Till skillnad från tingsrätten gör också hovrätten bedömningen att ytterligare två personer ingick i den krets av elever som 15-åringen riktat vapen och uppmanat dem att gå tillbaka in i skolan. 

Men när det gäller de övriga tre som överklagat instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att gärningsmannen gjort sig skyldig till olaga hot riktat mot just dem.

Straffet för 15-åringen, två och ett halvt års sluten ungdomsvård, höjs inte efter hovrättens dom. Men skadeståndet höjs för de fyra personer som nu bedöms ha utsatts för grovt olaga hot.  

TV: Koppling till annat skoldåd

Kopplingen mellan båda skoldåden: ”Blodsbröder”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.