15-åring visade fingret – ledde till polisjakt i Örebro

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Polisen har jagat en 15-åring på en trimmad moped i Örebro på tisdagskvällen.
Foto: Google Maps

Polisen har jagat en 15-åring på en trimmad moped i Örebro.

Tonårspojken pekade först finger mot en polis – och sparkade sedan mot en annan polis på motorcykel.

– Jag utgår från att det kommer att göras en ganska ordentlig utredning av hela händelseförloppet, säger Stefan Wickberg vid polisen.

Det var vid 18-tiden på tisdagskvällen som en 15-årig mopedist närmade sig en polis i en polisbil i centrala Örebro. 

Polisen skriver på sin hemsida att mopedisten pekade finger och provocerade fram en polisjakt. Föraren i polisbilen larmade fler patruller, bland annat en kollega på motorcykel.

Mopeden som tonårspojken körde på visade sig vara trimmad. När polisens motorcykel kom upp på sidan av den ska mopedisten vid flera tillfällen ha sparkat, ”för att få honom som det bedöms ur balans”, skriver polisen.

Jakten slutade på gräsmatta

Under jakten uppges tonåringen ha kört mot rött, kört in i en bil, kört in på en innergård och senare ut på en gräsmatta. Väl på gräset fick fordonet sladd, varpå han började springa därifrån.

Polisen hann dock ikapp 15-åringen, som greps på platsen. 

Enligt Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen, är liknande händelser inte ovanliga.

– Jag har jobbat 29 år i yttre tjänst och sådant här träffar man på då och då. Det är ett jätteproblem, säger han.

– Det ställer frågan om när man ska ignorera och när man ska ingripa. Det är en säkerhetsfråga, det får ju inte hända 15-åringen något. Men samtidigt måste polisen kunna ingripa.

Tonårspojken misstänks nu för grov vårdslöshet i trafik, våld mot tjänsteman och olovlig körning. Även fler brottsmisstankar kan tillkomma.

– Det är ju en moped som gick alldeles för fort och det är inte tillåtet heller. Det är ett exempel, men vi kan inte utesluta att det blir fler. Det får utredningen visa, säger Stefan Wickberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.