Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åring häktas för mordet på jämnårig

Misstänks ha mördat en jämnårig pojke.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 15-årige pojken sköts ihjäl inne på en sushirestaurang i Skogås.

Nu har en jämngammal pojke häktats misstänkt för dådet.

Två andra tonårspojkar, 16 och 17 år gamla, sitter också häktade misstänkta för inblandning.

Dödsskjutningen ägde rum den 28 januari. Den misstänkta 15-åringen är en av 13 pojkar under 16 år som misstänks för grova brott i våldsvågen i Stockholmsområdet sedan jul. 

Han häktas på den högre misstankegraden för mordet på 15-åringen, meddelar tingsrätten på söndagen.

15-åringen greps på torsdagen, en dryg vecka efter att den jämngamla pojken sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås i Huddinge. 

Tittar på kopplingar

Åklagare Ida Arnell vill varken kommentera vad som ledde fram till gripandet av pojken eller misstankarna kring motivbilden.  

Enligt polisuppgifter finns det misstankar om att 15-åringen i närtid varit delaktig i våldsdåd riktat mot anhöriga till Rawa Majid, också kallad ”Kurdiska räven”. Därmed är ett av motiven som utreds kring mordet att det rör sig om en hämnd för våldshandlingen.

Åklagaren vill inte kommentera om man utreder hämndmotiv. 

– Det jag kan säga är att vi tittar på flera olika spår och att vi tittar på kopplingar till andra ärenden, säger hon. 

Advokatens kritik

Den misstänkte 15-åringen nekar till mordet. Under förhandlingen höll han blicken bortvänd, men kastade en snabb blick mot åhörarna innan han fördes ut ur rummet i handfängsel.

– Han mår som han kan förmodas må. Han är en ung person som kastats in i en miljö han aldrig befunnit sig i tidigare, misstänkt för ett mycket allvarligt brott, säger hans advokat Björn Sandin till Expressen.

Advokaten berättar att det hållits ett förhör med hans klient.

Pojken häktas med fulla restriktioner. Björn Sandin är kritisk till att pojken placeras på häktet och menar att han på grund av sin låga ålder i stället borde placeras på ett låst Sis-hem. Han håller inte med om åklagarens beskrivning att det inte finns något alternativ till häktet med hänsyn till risken för att utredningen förstörs.

– I tidigare ärenden är min erfarenhet att det har gått. Han ska givetvis omedelbart bort från den miljö som är på häktet, den tror jag är direkt skadlig för honom i längden, säger advokaten.

Åklagaren: Så pass allvarligt

Åklagaren säger att man övervägt andra alternativ än häktning.

– Självklart, det är ingen som vill att så pass unga personer ska sitta frihetsberövade. Men det här är ju fråga om ett så pass allvarligt brott, säger Ida Arnell.

Hon menar att pojken kan påverka utredningen och att det dessutom finns en risk att han kan fortsätta begå brott på fri fot. Ett låst Sis-hem räcker inte, enligt åklagaren. 

– Jag menar att det inte är tillräckligt betryggande övervakning.

Tre pojkar misstänkta

Även en 16-årig pojke häktades under söndagen på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja brott och grovt skyddande av brottsling. 

Sedan tidigare är en 17-årig pojke häktad för medhjälp till mord efter dödsskjutning. Han nekar också till brott. 

Kopplingen mellan de tre tonåringarna är ännu okänd. Åklagaren vill inte gå in på sådana omständigheter som eventuella relationer mellan de misstänkta. 

– Jag kan inte lämna några uppgifter om det i nuläget, säger hon. 

Åtal kommer ske senast den 2 mars för den 15-årige mordmisstänkte pojken och senast 16 februari för 16-åringen. 

Kommunalrådet i Huddinge: ”Känner mig bestört”

15-åring sköts ihjäl inne på sushirestaurang i Skogås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.