Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

9-åriga flickan har fått bestående skador efter mordförsöket i Skellefteå

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Inledningsvis trodde man att den misstänkte var 13 år.

Den 15-årige pojke som överföll en 9-årig flicka i juli i år på Morö Backe åtalas för grov våldtäkt och mordförsök.

Enligt åtalet har han strypt flickan med skosnören, sparkat, slagit och attackerat henne med pinnar.

Det grova våldet har orsakat allvarliga hjärnskador som kommer att ge bestående men. 

Den 7 juli i år hittade svårt skadad flicka i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå. Flickan hade lämnat fritids kvart över tre på eftermiddagen men kom aldrig hem. Hon hittades ett par timmar senare.

Enligt den omfattande stämningsansökan framgår det att den 9-åriga flickan utsattes för mycket grovt våld som bland annat orsakade hjärnskador av syrebristen. Det rör sig om livshotande skador som kommer att leda till bestående men.

Det var pojken själv som larmade om överfallet - och som direkt berättade för polisen att hans officiella ålder inte stämde.

– Han uppgav själv att han var 15 och inte 13 för polisen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Berättade själv om sin ålder

Misstankarna riktades tidigt i utredningen mot en ung pojke som enligt registeruppgifter skulle vara född 2009. 

Åklagaren beslutade att en åldersbedömning av pojken skulle göras vid Rättsmedicinalverket. Resultatet talade för att den undersökte hade fyllt 15 år.

– Sammantaget menar jag att utredningen visar att pojken har uppnått straffmyndighetsåldern. Därför väcks nu åtal för brotten, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

Den nioåriga flickan cyklade hemåt, men stoppades någonstans på vägen och drogs in i ett skogsparti.
Foto: JONAS WESTLING / TT NYHETSBYRÅN

Åldern var känd

Enligt åklagare Andreas Nyberg fanns det personal på skolan som hade fått information om pojkens korrekta ålder av hans mamma innan överfallet. Frågan kommer att avhandlas under rättegången, men Andreas Nyberg vill inte uttala sig om varför uppgiften om pojkens ålder inte fått genomslag i skolan trots att det var känt. 

– Det får du fråga skolan om.

Den 15-årige pojken har gjort vissa medgivanden i förhör. Vittnesförhör, brottsplatsundersökning och sakkunnigutlåtande utgör också delar av bevisningen.

– Han har ändrat sin berättelse under resans gång och jag anser inte att hans uppgifter alltid har varit trovärdiga eller tillförlitliga men jag anser att stödbevisningen är stark. Bland annat finns flickans dna på hans kropp och hennes blod finns på hans kläder, säger Andreas Nyberg. 

Han säger att det bara är tillfälligheter som gör att brottet inte fullbordas och att flickan överlever.

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld, säger han.

Kammaråklagare Andreas Nyberg.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flickan har inte kunnat höras under förundersökningen på grund av sina svåra skador.

– Utöver mordförsök åtalar jag också pojken för grov våldtäkt mot barn. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han i samband med genomförandet använt sig av omfattande våld och har visat särskilt hänsynslöshet och råhet, säger Andreas Nyberg.

Rättegången beräknas pågå den 12-14 oktober och 17 oktober vid Skellefteå tingsrätt, och kommer sannolikt att hållas bakom stängda dörrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.