Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åring anhållen för våldtäkt i Hässelby

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kvinnan överfölls när hon var på väg hem.
Foto: Stefan Johansson

Den unga kvinnan drogs in i ett skjul på en lekplats och våldtogs.

Nu har en 15-årig pojke anhållits misstänkt för brottet.

– Han förnekar det och har rimliga förklaringar på allting, säger pojkens försvarare Johan Cahp.

Den unga kvinnan i 25-årsåldern var på väg hem från tunnelbanan i Stockholmsförorten Hässelby gård natten till i lördags.

Men innan hon hann hem blev hon överfallen av en okänd man i anslutning till en lekplats.

– Hon ska ha blivit indragen i ett skjul och där blivit utsatt för en fullbordad våldtäkt, sa polisens pressinformatör Sven-Erik Olsson till Expressen i lördags.

Kvinnan larmade själv polisen om brottet efter att hon lyckats ta sig hem till bostaden.

Filmades av övervakningskamera

På tisdagen meddelade Västerortspolisen att de gripit och anhållit en person misstänkt för våldtäkten. Enligt uppgift till Expressen rör det sig om en 15-årig pojke som bor i området där brottet skedde.

Polisen identifierade honom efter att ha studerat filmer från övervakningskameror i området där både gärningsmannen och den våldtagna kvinnan syns.

- Därefter inleddes en kortare spaningsinsats innan han greps odramatiskt i sitt hem strax efter klockan 23 i måndags kväll, säger Patrik Zander.

Pojken misstänks även för försök till våldtäkt då han tidigt på nyårsdagen ska ha följt efter en kvinna i 30-årsåldern som också var på väg hem från tunnelbanan i Hässelbyområdet.

- Hon blev attackerad men lyckades slå och skrika sig fri, säger Patrik Zander.

Det har hållits två långa förhör med 15-åringen under tisdagen. Han förnekar där alla brottsmisstankar.

- Han har berättat precis var han varit och vad han har gjort och han förnekar allt. Han har förklaringar på allt, förklaringar som är helt rimliga anser jag, säger Johan Cahp.

Hur mår din klient?

- Han mår jättedåligt, han sitter instängd på sex kvadratmeter och har aldrig varit med om något liknande. Jag tycker det är angeläget att släppa en kille som bara är 15 år och som ska börja skolan på onsdag, säger Johan Cahp. 

På grund av pojkens ålder undersöker nu åklagare om han kan placeras i LVU-hem av socialtjänsten. Om det inte går att ordna kommer åklagaren troligen att begära häktning.

Patrik Zander var under tisdagen i kontakt med båda kvinnor som blivit attackerade.

- Det är självklart en lättnad för dem att en misstänkt gärningsman är gripen. Det här är resultatet av ett väldigt lyckosamt polisarbete, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.