Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åriga Paria dog i flygplanskraschen

"Jag tänkte bara nej, det kan inte vara hon på planet"
Familjen har bott i Sverige sedan 2012.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Familjen omkom i flygkraschen i Iran.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Paria Maghsoudlouesterabadi.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Paria Maghsoudlouesterabadi, 15, och hennes föräldrar dog i flygplanskraschen i Iran.

Hennes bästa vän Carina Antonyan, 15, har svårt att förstå att de inte kommer ses igen.

– Jag har inte sovit någonting, jag har inte ätit. Jag har bara suttit och gråtit, säger Carina Antonyan. 

Paria Maghsoudlouesterabadi.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Familjen omkom i flygkraschen i Iran.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Familjen har bott i Sverige sedan 2012.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Paria Maghsoudlouesterabadi, 15, och hennes föräldrar mamma Azadeh Kaveh, 40, och pappa Siavash Maghsoudlouestarabadi, 44, kom till Upplands Väsby 2012.

Familjen hade rest till Iran strax före jul för att hälsa på släktingar och på onsdagen skulle de resa hem. Men de, liksom 173 andra personer, satt på det plan som tidigt på onsdagsmorgonen kraschade.

Samtliga passagerare omkom.

Paria Maghsoudlouesterabadi var 15-åriga Carina Antonyans bästa vän. Carina berättar att de var ett gäng på fem tjejer, men att Paria saknades första dagen efter jullovet.

– Det var tomt utan henne. Jag väntade mig att hon skulle sitta där vid skåpen och vänta på mig. Vi har skåp bredvid varandra. Sen såg jag att hon inte var där. Det gjorde ont i mig, säger Carina.

Carina och de andra tjejerna i gänget undrade varför Paria inte dök upp. Sedan fick de höra att ett flygplan hade kraschat i Iran.

När de såg passagerarlistan upptäckte de att Paria Maghsoudlouesterabadis namn stod med.

– Där stod hennes namn. Det var fruktansvärt. Jag fick ont i hela kroppen, säger Carina.

Familjens släktingar i Iran har godkänt att Expressen publicerar namn och bild på Paria och hennes föräldrar.

”De har kämpat så hårt”

Akbar Ali Pour är vän med familjen och arbetar på samma vårdcentral som Siavash Maghsoudlouestarabadi. Han berättar att Siavash ringde honom för ett par dagar sedan och berättade att familjen skulle komma hem på onsdagen.

– Han hade redan bokat en patient på vårdcentralen på torsdagen, berättar Akbar. 

På onsdagsmorgonen såg han nyheten att ett plan från Ukraine International Airlines hade kraschat i Iran. Akbar Ali Pour visste att familjen skulle resa med det bolaget och började fundera på om de satt på det flyget.

Akbar Ali Pours fru, Ladan Alipour som också är en vän till familjen, ringde en kusin till Azadeh Kaveh som bekräftade att familjen omkommit.

– Det är fruktansvärt. Man har sett hela deras process i Sverige. De har kämpat så hårt, och nu började de äntligen kunna slappna av lite. De hade landat på något sätt, säger Ladan Alipour.

De omkom i flygkraschen

Alireza Norouzi, 18, kom till Sverige 2015. Han bodde på Orust. På jullovet skulle han för första gången sedan han kom till Sverige åka till Iran för att hälsa på sin släkt.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Zeinolabedin Saadat, 19, kom till Sverige som ensamkommande för fyra år sedan. Han ville leva ett bättre liv än det som erbjöds honom i Iran som afghansk migrant.
Foto: Privat / Privat
Mahdi Emami, 60. Omkom i flygkraschen i Iran. Han bodde i Stockholm och besökte släktingar i Iran.
Foto: Privat / Privat
Shahram Tajik, 21, från Gävle kom till Sverige som 16-åring. På onsdagen omkom han i flygkraschen i Iran.
Foto: Privat
Mamma, 37, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pappa, 40, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Pojke, 7, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pojke, 9, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Afghanistan 2015. Är medborgare i Afghanistan. Har inga anhöriga registrerade i Sverige.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Iran sommaren 2017. Är medborgare i Afghanistan. ”Han var alltid en glad skit”, säger en person i hans närhet. ”Jag såg att han skulle till Iran och skrev till honom att han väl kommer tillbaka, och han skojade och sa nej... och så blev det så här. Det är fruktansvärt”
Foto: Helen Rasmussen
Kvinna, 46, bosatt norr om Stockholm. En av de omkomna är en 46-årig kvinna bosatt i Stockholmsområdet. Hon invandrade till Sverige 2007 och var svensk medborgare. Hon lämnar efter sig en dotter i tonåren.
Foto: Helen Rasmussen
Kvinna, 20, bosatt söder om Stockholm. Hon kom till Sverige 2015. Under förra året sökte hon bidrag för att besöka sin familj som är kvar i Iran men nekades det trots att hon uppgav att det skulle vara bra för hennes välmående.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt söder om Stockholm. Invandrade till Sverige i oktober 2017.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Stockholm. Kom till Sverige i augusti 2017.
Foto: Helen Rasmussen
1 / 14

Madeleine förlorade sin pappa i flygkraschen i Iran

Mahdi Emamis dotter berättar: ”Han levde för att hjälpa andra”.

Iran: USA ljuger om nedskjutningen

Nu undersöks svarta lådan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.