Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15-årig flicka försvann från sitt hem – på en sparkcykel

En 15-årig flicka från Ludvika är försvunnen. 

På söndagen lämnade hon sitt hem – och hon har ännu inte kommit tillbaka.

Polisen har nu inlett en förundersökning om människorov.

– Jag är fruktansvärt orolig naturligtvis. Samtidigt är det jättebra att polisen utökar sina resurser, säger mamman i familjehemmet där flickan bor.

Vid lunchtid på söndagen tog den 15-åriga flickan sin sparkcykel för att åka och leka på skolgården i närheten av sitt hem. 

– Hon brukar gå till en skolgård några minuter bort för att leka. Men i söndags kom hon inte hem, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på sökorganisationen FIKK, Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof. 

På kvällen anmäldes flickan försvunnen. Hon har en funktionsvariation och det är angeläget att hon hittas fort. 

Polisen är inkopplad 

Polisen har genomfört sökinsatser under söndagen och måndagen. 

– Vi har följt upp spår som vi har fått till oss, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Från allmänheten har det inkommit tips om att 15-åringen klivit på ett tåg och senare klivit av i Storvik, som ligger mellan Hofors och Gävle.

– Där har vi haft patruller som letat, men än utan framgång. Men vi bedömer det som en rätt så säker iakttagelse, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Han berättar att polisen även försökt att lokalisera flickans telefon.

– Vi har försökt pejla hennes telefon, men hittills utan framgång. Det kan hända att hon stängt av den, säger Stefan Dangart.

Polisen utreder människorov

Polisen har tidigare uppgett att man inte haft en aktiv sökprocess i gång. Det, eftersom det inte funnits en aktiv utgångsplats att söka vid. 

– Det är inte förbjudet att försvinna, men eftersom att det handlar om ett barn så följer vi förstås ärendet, sa Stefan Dangardt under morgonen.

Vid 13-tiden hade polisen dock ändrat sin uppfattning, och menade att brott inte kan uteslutas. Därför har en förundersökning om människorov inletts.

– Hon har försvunnit tidigare men aldrig varit borta så här länge. Det kan därför inte uteslutas att hon blivit utsatt för brott anser förundersökningsledare. Det finns ingen konkret misstanke men om vi inleder en förundersökning får vi tillgång till fler verktyg i verktygslådan, säger Stefan Dangardt.

I nuläget ser förundersökningsledare över hur resurserna kan utökas. Under tisdagen har inte polisen bedrivit någon sökinsats efter den försvunna tonårsflickan.

– Polisen söker inte aktivt i nuläget. Vi arbetar med inre spaning. Det vill säga att vi försöker spåra hennes telefon och gå igenom de tips vi har fått, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen i region Bergslagen. 

Mamman: ”Hoppas att de hittar henne”

Mamman i det familjehem där flickan bor följer utvecklingen och hoppas innerligt på att polisens intensifierade arbete ska ge resultat.

– Jag är fruktansvärt orolig naturligtvis. Samtidigt är det jättebra att polisen utökar sina resurser. Förut sökte de ju inte aktivt, säger hon.

I nuläget håller mamman hemma, i hopp om att 15-åringen ska komma hem. Samtidigt eftersöker hon flickan via Facebook och svarar på frågor från personer som vill hjälpa till i sökandet.

– Jag hoppas verkligen att de hittar henne under dagen.

Mamman fortsätter:

– Jag är fantastiskt tacksam till alla som hjälper till och letar. 

Frivilliga söker efter flickan

Frivilligorganisationen FIKK har sökt efter tonårsflickan på med flera patruller och drönare. Över 100 frivilliga hjälpte till i insatsen på måndagskvällen.

Under tisdagsförmiddagen har insatsen fortsatt med hjälp av drönare. På eftermiddagen genomförs även frivilliga sökinsatser i Storvik och Marnäs.

– Absolut alla som vill och har möjlighet får delta i sökinsatsen. Då går man antingen i patruller i olika områden, eller så kommer vi ha en del som kommer att söka i bilar. Där kan alla som vill delta och då får man uppgifter på plats, säger Daniel Brodin.

Organisationen har även gått ut med information till fastighetsbolaget i Ludvika. Människor uppmanas att söka igenom sina byggnader i hopp om att hitta den försvunna flickan.

– Vi behöver så många frivilliga som möjligt, säger Daniel Brodin.

15-åringen var vid försvinnandet klädd i svart blus med volanger, svarta jeans och svarta skor. Hon ska också ha burit glasögon och ryggsäck. 

Flickan är 163 centimeter lång och har kort ljust hår.

Vet du mer?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.