EU samordnar en omfattande hjälpinsats för att bistå Sverige i kampen mot skogsbränderna – och erbjuder mer hjälp. En rad EU-länder skickar flygplan, helikoptrar, fordon och markstyrkor till Sverige.
EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides tar de svenska bränderna till utgångspunkt för ett skarpt angrepp på Donald Trumps miljöpolitik – och på USA-presidentens beslut att lämna Parisavtalet om klimatet.
Sverige största EU-insatsen mot bränder
– Bränderna i Sverige är utan motstycke, de beror på klimatförändringen. Klimatförändringen får många svåra följder. Jag håller inte med Trump, det är inte falska nyheter, säger Christos Stylianides.
– Parisavtalet är enda sättet att hantera klimatförändringen. Det är inte bara Europas ansvar att verkställa Parisavtalet.
– Hjälpen till Sverige är solidaritet i handling. Det är vad våra europeiska medborgare väntar sig av EU, säger han.
Stylianides säger att hjälpen till Sverige är en av de största EU-insatserna mot bränder. Han understryker att det är en "nyckelfråga" för EU att förebygga och hantera konsekvenserna av klimatförändringen.
MSB: Sverige tackar ja till mer hjälp
Sverige tackade på lördagen ja till bistånd från Frankrike i form av 60 brandmän som är särskilt utbildade och övade i svår och oländig terräng, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Samtidigt tackar Sverige ja till 46 brandmän med utrustning från Tyskland.
LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt
Under fem dagar – sedan Sverige bad om hjälp den 16 juli – har följande resurser sänts till Sverige via EU, enligt ett pressmeddelande:
5 flygplan, av dem 3 från Frankrike och 2 från Italien. Det är avancerade vattenbombplan och ett spaningsplan.
6 brandbekämpningshelikoptrar, av dem 5 från Tyskland och 1 från Litauen.
Fordon och brandmän: 44 fordon och 139 brandmän från Polen; 12 fordon och 55 brandmän från Danmark.
Österrike, Portugal och Tyskland erbjuder mer hjälp, säger EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Mer hjälp att få finns också i Litauen, Polen och Danmark.
Senare på lördagskvällen bekräftade MSB att man har tackat ja till ytterligare hjälp från Tyskland och Frankrike.
– Det mottagande EU-landet, i det här fallet Sverige, finansierar hjälpen. Normalt tar kommunerna kostnaden, men det finns möjlighet att ansöka om statligt stöd. Efter bränderna 2014 fick de drabbade kommunerna stöd, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst.
Brandmän från Frankrike och Tyskland
Frankrike skickar 60 brandmän särskilt utbildade och övade i svår och oländig terräng och Tyskland skickar 46 brandmän med tillhörande utrustning
LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018

”Ställer upp för Sverige”
– EU ställer upp för den svenska regeringen och det svenska folket i deras nödsituation. Jag tackar alla länder för deras snabba erbjudanden om hjälp via EU:s civila skyddsmekanism, säger EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides.
– Vi har hjälpt till att mobilisera många plan, helikoptrar, fordon och markstyrkor för att möta det massiva behovet. Vi är i kontakt med andra länder för möjligt ytterligare stöd, säger han.
LÄS MER: Polska brandbilar ska hjälpa till att släcka skogsbränderna
Polska styrkan på väg till Sveg
Den polska styrkan är på väg till Sveg i Härjedalen och befann sig på lördagseftermiddagen strax söder om Jönköping. Den kör längs E4 norrut.
– Vi har fått i uppdrag att åka till Sveg. MSB gör bedömningen var resurserna behövs mest. Vi räknar med att vara framme på söndagseftermiddagen, säger brandingenjör Magnus Eriksson från MSB som är förbindelseofficer på den svenska sidan.
De italienska och franska brandbekämpningsplanen har satts in i Gävleborgs län, enligt MSB. Tyska helikoptrar släcker vid Höga kusten i Västernorrland.
Satellitsystemet Copernicus riktar kamera
– En helikopter från Litauen anländer till Sundsvall på lördagen. Vi har också tackat ja till mera bistånd från Frankrike och Tyskland på lördagseftermiddagen, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst.
Samtidigt riktar EU:s satellitsystem Copernicus sin kamera mot brandområdena för att ge svenska myndigheter detaljerat underlag för släckningsarbetet.
Liknande insatser sattes in mot de stora skogsbränderna i Portugal förra sommaren.