Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU:s biståndschef: Svenska skogsbränderna visar att Trump har fel

139 brandmän från Polen anlände till Trelleborg under lördagen och ska hjälpa till att släcka skogsbränder i norra delarna av Sverige.
Foto: MSB
EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides
Foto: EU-kommissionen
USA:s president Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En helikopter på väg för att vattenbomba.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
De polska brandmännen på väg norrut i Sverige.
Foto: Frida Sundkvist
Ett brandflygplan lyfter för att vattenbomba en av skogsbränderna.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT NYHETSBYRÅN KUSTBEVAKNINGEN
1 / 8

EU skickar allt mer hjälp till Sverige för att bekämpa skogsbränderna.

Samtidigt passar EU:s biståndsansvarige på att göra ett storpolitiskt utspel mot Donald Trump.

– De svenska bränderna beror på klimatförändringen, så Trump har fel, säger EU-kommissionären Christos Stylianides.

EU samordnar en omfattande hjälpinsats för att bistå Sverige i kampen mot skogsbränderna – och erbjuder mer hjälp. En rad EU-länder skickar flygplan, helikoptrar, fordon och markstyrkor till Sverige.

EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides tar de svenska bränderna till utgångspunkt för ett skarpt angrepp på Donald Trumps miljöpolitik – och på USA-presidentens beslut att lämna Parisavtalet om klimatet.

Sverige största EU-insatsen mot bränder

– Bränderna i Sverige är utan motstycke, de beror på klimatförändringen. Klimatförändringen får många svåra följder. Jag håller inte med Trump, det är inte falska nyheter, säger Christos Stylianides.

– Parisavtalet är enda sättet att hantera klimatförändringen. Det är inte bara Europas ansvar att verkställa Parisavtalet.

– Hjälpen till Sverige är solidaritet i handling. Det är vad våra europeiska medborgare väntar sig av EU, säger han.

Stylianides säger att hjälpen till Sverige är en av de största EU-insatserna mot bränder. Han understryker att det är en "nyckelfråga" för EU att förebygga och hantera konsekvenserna av klimatförändringen.

MSB: Sverige tackar ja till mer hjälp

Sverige tackade på lördagen ja till bistånd från Frankrike i form av 60 brandmän som är särskilt utbildade och övade i svår och oländig terräng, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Samtidigt tackar Sverige ja till 46 brandmän med utrustning från Tyskland.


LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt  


Under fem dagar – sedan Sverige bad om hjälp den 16 juli – har följande resurser sänts till Sverige via EU, enligt ett pressmeddelande:

5 flygplan, av dem 3 från Frankrike och 2 från Italien. Det är avancerade vattenbombplan och ett spaningsplan.

6 brandbekämpningshelikoptrar, av dem 5 från Tyskland och 1 från Litauen.

Fordon och brandmän: 44 fordon och 139 brandmän från Polen; 12 fordon och 55 brandmän från Danmark.

Österrike, Portugal och Tyskland erbjuder mer hjälp, säger EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Mer hjälp att få finns också i Litauen, Polen och Danmark.

Senare på lördagskvällen bekräftade MSB att man har tackat ja till ytterligare hjälp från Tyskland och Frankrike.

– Det mottagande EU-landet, i det här fallet Sverige, finansierar hjälpen. Normalt tar kommunerna kostnaden, men det finns möjlighet att ansöka om statligt stöd. Efter bränderna 2014 fick de drabbade kommunerna stöd, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst.

Brandmän från Frankrike och Tyskland

Frankrike skickar 60 brandmän särskilt utbildade och övade i svår och oländig terräng och Tyskland skickar 46 brandmän med tillhörande utrustning


LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018 


Brandmännen från Polen på väg av färjan i Trelleborg.
Foto: MSB

”Ställer upp för Sverige”

– EU ställer upp för den svenska regeringen och det svenska folket i deras nödsituation. Jag tackar alla länder för deras snabba erbjudanden om hjälp via EU:s civila skyddsmekanism, säger EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides.

– Vi har hjälpt till att mobilisera många plan, helikoptrar, fordon och markstyrkor för att möta det massiva behovet. Vi är i kontakt med andra länder för möjligt ytterligare stöd, säger han.


LÄS MER: Polska brandbilar ska hjälpa till att släcka skogsbränderna


Polska styrkan på väg till Sveg

Den polska styrkan är på väg till Sveg i Härjedalen och befann sig på lördagseftermiddagen strax söder om Jönköping. Den kör längs E4 norrut. 

– Vi har fått i uppdrag att åka till Sveg. MSB gör bedömningen var resurserna behövs mest. Vi räknar med att vara framme på söndagseftermiddagen, säger brandingenjör Magnus Eriksson från MSB som är förbindelseofficer på den svenska sidan. 

De italienska och franska brandbekämpningsplanen har satts in i Gävleborgs län, enligt MSB. Tyska helikoptrar släcker vid Höga kusten i Västernorrland.

Satellitsystemet Copernicus riktar kamera

– En helikopter från Litauen anländer till Sundsvall på lördagen. Vi har också tackat ja till mera bistånd från Frankrike och Tyskland på lördagseftermiddagen, säger Irene Christensson på MSB:s presstjänst.

Samtidigt riktar EU:s satellitsystem Copernicus sin kamera mot brandområdena för att ge svenska myndigheter detaljerat underlag för släckningsarbetet.

Liknande insatser sattes in mot de stora skogsbränderna i Portugal förra sommaren.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.