Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

140 000 kräver att Palmer utlämnas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tandläkaren Walter Palmer kan ställas inför rätta för att ha skjutit ihjäl lejonet Cecil.
Foto: Rex Shutterstock
Lejonet Cecil var en lokalkändis i nationalparken Hwange i Zimbabwe.
Foto: Rex Shutterstock
Walter Palmer poserar med ett annat lejon som han skjutit ihjäl tidigare.
Foto: Rex Shutterstock
Protester utanför Palmers tandläkarklinik i Minnesota.
Foto: Glen Stubbe

Mer än 140 000 namnunderskrifter har samlats ihop för att tvinga tandläkaren Walter Palmer från Minnesota att återvända till Zimbabwe och ställas inför rätta.

Det efter den uppmärksammade pilbågsjakten där lejonet Cecil dödades utanför sin fristad i nationalparken Hwange.

Nu har Obama och Vita huset lovat att gå igenom kraven i namninsamlingen, uppger Sky News.

Med pil och båge sköt tandläkaren Walter Palmer ihjäl det omåttligt populära lejonet Cecil i Zimbabwe.

Den 13-åriga lejonhanen, som blivit en lokalkändis i nationalparken Hwange i Zimbabwe, lockades ut ur sin fredade zon med mat och sköts. Han tvingades sen gå med skador i 40 timmar innan det sista – och dödande – skottet kom.

140 000 namnunderskrifter

Nu har över 140 000 personer skrivit under en namninsamling där man ställer krav på att den amerikanska tandläkaren ska tvingas återvända till Zimbabwe och ställas inför rätta.

En namninsamling med fler än 100 000 underskrifter ska alltid få ett offentligt svar av Vita huset och fallet utreds nu av myndigheter både i USA och Zimbabwe.

Josh Earnest, presstalesperson för Vita huset, säger enligt Sky News att det är upp till justitiedepartementet att svara för om en utlämning kan bli möjlig.

Hatstorm

Efter händelsen har ett världsomspännande hat rasat över tandläkaren. Något han bemött i ett brev till sina patienter där han slår tillbaka mot kritiken. Under torsdagen har han hållit sig undan och hans kontor har hållit stängt. Många har däremot besökt kliniken för att markera sin avsky mot det inträffade.

Två zimbabwier som hjälpte Palmer att döda lejonet riskerar att dömas till 15 års fängelse för jaktbrott.

Den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket ska nu utreda fallet från amerikanskt håll och har uppmanat Palmer, som håller sig gömd, att ge sig till känna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.