14 svenska vargar har skjutits på norsk mark

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Martina Huber

OSLO. Bara tre vargar hann skjutas under den riktade jakten i Sverige 2013. Men de svenska vargarna skjuts ändå  på andra sidan gränsen, i Norge.

Där sköts 14 vargar.

– Ja, alla var från svenska revir, säger Öystein Flagstad, genetiker på Rovdata i Norge.

Förra året tillät naturvårdsverket en riktad jakt på varg i Sverige, för att motverka inaveln. Jakten skulle pågå under två månader. Men bara tre vargar hann skjutas innan beslutet överklagades och stoppades.

– Förvaltningsrätten ansåg att vi inte haft grund för vårt beslut och vi överklagade till kammarrätten där beslutet fortfarande ligger, säger Helene Lindahl, handläggare på naturvårdsverket.

I väntan på domstolens beslut pågick vargjakten för fullt i Norge. Där sköts det fler djur än det gjorts på över 60 år.

"Alla från svenska revir"

1949 sköts 17 vargar i Norge, 2013 var det totalt 14 djur. Vid DNA-spårning visade det sig alla de 14 djuren var från svenska revir.

– Ja, de var alla från svenska revir, två var från gränsrevir, men resten var från helsvenska revir, säger Öystein Flagstad, genetiker vid Rovdata i Norge.

Det är inget ovanligt att utvandrad varg från svenska revir skjuts i Norge.

– Vi har sett ett tydligt vandringsmönster. Det finns många exempel på vargar som har vandrat i andra riktningar, men huvudmönstret är från öst till väst och tvärtom, säger Öystein Flagstad.

Att djuren rör sig över gränsen har både för och nackdelar. Det kan minska inaveln, men Sverige och Norge har helt olika riktlinjer för hur stort vargbeståndet ska vara.

Sverige är med i EU som flera gånger har kritiserat Sverige för att inte vara tillräckligt rädd om vargbeståndet. Norge går åt andra hållet.

– Ja, det påverkar rätt rejält. Norge är medlemmar av Bernkommissionen, men den är inte lika stark som EU:s art- och habitatdirektiv, säger Helene Lindahl.

"Vi har ett samarbete"

I de norska reviren har det de senaste åren födds mellan tre och fyra kullar, vilket också är det politiska målet i Norge. Vinterns inventering förra året visade att det fanns 30 helnorska vargar och 50 gränsvargar. I Sverige fanns det vid förra årsskiftet runt 300 vargar.

– Vi har en gemensam vargpopulation som går över gränserna och vi har ett samarbete mellan länderna på stadssekreterarnivå. Har vi till exempel en genetiskt viktig varg som är ute och springer så ska vi samarbeta om den, säger Helene Lindahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.