Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14 minuter räknas inte längre som sent tåg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det krävs en tidsfördröjning på 15 minuter för att ett tåg ska klassas som försenat.
Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix

Tågen blir punktligare.

Men måttet på vad som räknas som ett försenat tåg har utökats från fem minuter till en kvart, enligt trafikverket.

Vidare är det främst tåg på de populära, högtrafikerade sträckorna som är försenade.

Den som vill ställa klockan efter tåget borde tänka om. Tågtrafiken har visserligen blivit mer punktlig, enligt siffror från trafikverket som presenterades tidigare i veckan. (Hela 97 procent av persontågen är i tid, vilket är en svag uppgång från året innan.) Men vad som räknas som ett försenat tåg har definierats om.

Enligt den nya definitionen måste ett tåg anlända stationen mer än 15 minuter efter utsatt tid för att klassas som försenat. Förr räckte det med 5 minuter. Vidare räknas inte inställda tåg som försenade tåg.

– Det är i linje med hur man presenterar statistiken inom hela Europa, säger Caroline Ottosson, chef för trafikledning på trafikverket, till SVT Nyheter.

Hon betonar att punktligheten blivit bättre även om man räknar på det gamla sättet. I så fall kom 92 procent av tågen i tid i november.

Populära tåg oftare sena

Men frågan är hur stor andel av tågens passagerare som kommer fram i tid. Det är nämligen främst på de tätt trafikerade linjerna mellan stora orter som tågen är försenade.

Bland snabbtåg var bara 82 procent av tågen i tid i november. Det vill säga: nästan ett av fem snabbtåg anlände mer än 15 minuter efter tidtabellen.

Vidare räknas inte inställda tåg i statistiken. Förra året ställdes två procent av tågen in, motsvarande 50 avgångar om dagen.

Missnöjda resenärer

Många resenärer är missnöjda. Pendlarföreningen i Västerås, som företräder de tusentals som arbetspendlar mellan Västerås och Stockholm klagar på att förseningarna framför allt drabbar vältrafikerade sträckor i högtrafik.

–Vi arbetspendlare reser sju dagar i veckan. Och det är när man åker in på morgonen, de två timmarna, det är då man måste vara i tid, säger Isabel Dellacasa Lindberg som är ordförande för Pendlarföreningen i Västerås till SVT Nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.