14 män anhållna för att ha planerat en attack

Publicerad

De män som greps för att ha förberett en attack mot ett asylboende i Nynäshamn anhölls under eftermiddagen.

Sammanlagt har 14 personer anhållits, och det rör sig om män i åldrarna 17-40.

– De tillhör alla den högerextrema sfären, berättar Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm Syd, för Ekot.

Samtliga män som i går greps anhölls även under tisdagen. Beslutet ska ha tagits av åklagare sent under natten.

De misstänks för stämplig till grov misshandel, stämpling till grov mordbrand och förberedelse till grov misshandel.

Männen hade då beväpnat sig med påkar, knivar och andra tillhyggen, men efter att polisen fått in flera tips under kvällen kunde de gripa de 14 personer som nu misstänks vara inblandade.

De misstänkta gärningsmännen är alla män, främst i 25-årsåldern men den yngsta inblandade är så ung som 17 år gammal.

Bor och arbetar i Stockholm

Fyra av personerna är skrivna i Sverige, men en av de personerna som inte är skrivna i landet uppger på sin Facebooksida att han är bosatt i en förort norr om Stockholm.

Geografiskt sett är de fem männen utspridda över hela Stockholm, med undantag av två män som tycks vara släkt med varandra och bor i samma del av Stockholm.

En av männen, en 33-åring, har enligt DN varit aktiv på Facebook där han uppmanat att "slå tillbaka" mot flyktingar. Han har även delat en video från förra helgens händelser då "Folkets demonstration" höll en demonstration vid Norrmalmstorg. Till detta skrev han: "The people of Scandinavia fight back".

För SR berättade polisen tidigare under dagen att samtliga misstänkta gärningsmän är polska medborgare.

Det framkom även att tre av männen befann sig i Stockholm i samband den nämnda demonstrationen för tio dagar sedan. De greps vid tillfället misstänkta för misshandel, men släpptes senare under kvällen.

Häktas senast fredag

Enligt TT är de tre männen, som greps i samband med demonstrationen, alla 22 år gamla.

– De tillhör alla den högerextrema sfären, berättar Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm Syd, för Ekot.

För DN berättar Mikael Färnbo, redaktör på tidningen Expo, att högerextrema grupper även tidigare har rört sig över nationsgränserna.

– Det är för tidigt att säga vilken grupp de här tillhör, men att högerextrema grupper rör sig över gränserna är inte något nytt, det nya är att de här missänks för att ha förberett allvarliga brott, säger han.

Under tisdagen tilldelades var och en av misstänkta en offentlig försvarare.

Inom ett par dagar kommer åklagaren att besluta huruvida de 14 männen ska häktas eller inte medan utredningen mot dem pågår. Enligt TT måste häktningsförhandlingen hållas senast på fredag.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag