Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14 döda efter utbrottet – gräver efter kroppar i aska

En myndighetstjänsteman inspekterar förödelsen i distriktet Lumangjang efter lördagens vulkanutbrott.
Foto: AMMAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Landskapet i Lumangjang-distriktet är täckt av vulkanaska och en viktig bro till ett angränsande distrikt har förstörts i vulkanutbrottet.
Foto: HENDRA PERMANA / AP TT NYHETSBYRÅN
En bybo i distriktet Lumajang försöker gräva fram en lastbil som begravts i aska från lördagens vulkanutbrott på östra Java i Indonesien.
Foto: TRISNADI / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna håller i ett barn framhör ett hus som begravts i vulkanaska efter Semerus utbrott på lördagen.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Byar runt den konformade vulkanen Semeru på ön Java i Indonesien har begravts i aska efter att den under lördagen spydde ut askmoln upp till 12 kilometers höjd, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

– Det finns inget liv där... träd, gårdar, hus är brända, allt är täckt av tjock, grå aska, säger  Haryadi Purnomo, lokal räddningsarbetare, till nyhetsbyrån.  

14 människor har bekräftats döda och flera saknas.  

Lördagseftermiddagens utbrott från vulkanen Semeru, som reser sig 3 676 meter, tros ha triggats av flera dagars kraftig regnfall och en åskstorm som fick delar av kratern att kollapsa och spy ur sig gas och aska som legat och tryckt i vulkanen. 

Tusentals personer som är bosatta på vulkanens bördiga branter på Östra Java lyckades fly i säkerhet när askmoln som sträckte sig till 12 kilometers höjd pumpades upp i stratosfären. 

Men åtminstone 14 människor hann inte undan och har rapporterats döda, rapporterar AP. 

Nio människor saknas från en av byarna

56 människor vårdas på sjukhus, de flesta för brännskador.  I en av byarna, Curah Kobokan, saknas nio personer och räddningsarbetare tvingades under söndagen göra ett uppehåll i sökandet då det befarades att regnoväder skulle kunna orsaka att ytterligare vulkanbråte skulle komma fallande från himlen. 

Bilder från katastrofplatsen i distriktet Lumangjang visar hur landskap, hus och bilar är täckta av vulkanaska som på håll ser ut som ett tjockt, grått snötäcke. 

Semeru är Indonesiens högsta vulkan och en av 129 aktiva som myndigheterna bevakar. Senast i januari fick den ett utbrott som inte orsakade några dödsfall. 

54 procent av öriket Indonesiens 270 miljoner invånare bor på ön Java. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.