Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14 bostadsområden polisen vill prioritera

Nu pekar polisen ut 14 bostadsområden i landet där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället.Foto: Robin Isaksson/Piniro
Att gradera olika områdens utsatthet för brott är viktigt för att vi ska kunna rikta våra resurser dit behoven är som störst, säger riskpolischef Dan Eliasson.Foto: Olle Sporrong

Polisen vill ta krafttag mot den organiserade brottsligheten - genom geografiska prioriteringar.

Nu pekar man ut 14 bostadsområden i landet där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället.

Områdena beskrivs ha inslag av parallella samhällsstrukturer som utgör problem för polisen att utföra sitt jobb, skriver man i en kommande rapport.

14 utpekade områden

Region Stockholm

Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)

Tensta/Rinkeby (Stockholm)

Husby (Stockholm)

Hallunda/Norsborg (Botkyrka)

Region Syd

Rosengård (Malmö)

Södra Sofielund (Malmö)

Araby (Växjö)

Region Bergslagen

Vivalla (Örebro)

Region Väst

Bergsjön (Göteborg)

Biskopsgården (Göteborg)

Gårdsten (Göteborg)

Hammarkullen (Göteborg)

Hjällbo (Göteborg)

Lövgärdet (Göteborg)

Redan förra året presenterade polisen en rapport där man pekade ut 55 områden i landet där kriminella som extra drabbade av organiserad brottslighet. Nu vid årsskiftet kommer den fördjupade rapporten.

Redan under tisdagen pekade polisen ut 14 bostadsområden i landet som man nu kommer att prioritera i ett försök att komma till rätta med problemen.

– Att gradera olika områdens utsatthet för brott är viktigt för att vi ska kunna rikta våra resurser dit behoven är som störst. Polisen ska öka tryggheten och minska brottsligheten i alla delar av landet, men för att få effekt behöver vi också rikta särskilt fokus på vissa områden, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Polisen kan inte göra sitt jobb

Polisen listar tre kriterier som skiljer ut de nu aktuella 14 områdena från de övriga 41 som har problem med organiserad brottslighet. I de nu utpekade områdena finns dessutom inslag av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag samt inslag av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism.

– De 14 områdena behöver alltså inte vara de områden i Sverige där det förekommer mest ”synlig” brottslighet som skjutningar och våldsyttringar. Men det är områden där vi måste förbättra livssituationen betydligt för de boende och hoppas kraftfullt ta ett steg i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger Dan Eliasson.

Två åtgärder som polisen nu vidtar är att man instiftar områdespoliser som ska jobba långsiktigt med förtroendeskapande arbete snarare än med ingripande verksamhet. Man utökar samtidigt de myndighetsgemensamma åtgärderna för att stävja den organiserade brottsligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.