Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

14-årig flykting stor hjälte efter dramat i Thailand

Adul Sam-on, 14, kommer från Burma, ett av världens fattigaste länder. Foto: Skärmdump / Abc News
I 18 dagar satt 12 pojkar från fotbollslaget Wild Boars, ”Vildsvinen” från Mae Sai, samt deras tränare, instängda i en svåråtkomlig grotta i norra Thailand. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han smusslades över gränsen till Thailand som sexåring av sina föräldrar.

Drömmen: Att sonen skulle få ett drägligt liv och en utbildning.

Adul Sam-on, nu 14 år gammal, lyfts i dag fram som en av hjältarna under räddningsdramat i en grotta i Thailand.

I 18 dagar satt 12 pojkar från fotbollslaget Wild Boars, ”Vildsvinen” från Mae Sai, samt deras tränare, instängda i en svåråtkomlig grotta i norra Thailand. 

Efter en omfattande och riskfylld räddningsinsats är nu samtliga i säkerhet igen.

Fotbollslagets öde har engagerat en hel värld – och efteråt har de bland annat blivit inbjudna av den brittiska fotbollsklubben Manchester United till nästa säsong.

Dessutom har laget fått en inbjudan till fotbollscupen Gothia Cup i Göteborg nästa år.

Men i efterdyningarna av dramat i grottan är det nu en av pojkarna i fotbollslaget som lyfts fram som en hjälte – och en viktig länk mellan barnen och räddningsarbetarna. 

14-årige Adul Sam-on uppges ha haft en viktig roll tack vare sina goda engelskkunskaper, skriver bland andra New York Times och ABC News.

Tonåringen, som kom till Thailand som flykting från Burma som 6-åring, talar nämligen engelska, thai, burmesiska, mandarin, samt minoritetsspråket wa, helt flytande.

Bild från när pojkarna upptäcktes efter nio dagar.

 

LÄS ÄVEN: Pojkarnas öde blir Hollywood-film 

 

14-åringen blev tolk

Tack vare sina omfattande språkkunskaper kunde Adul Sam-on agera tolk och kommunicera med de brittiska räddningsdykarna när pojkarna upptäcktes efter nio dagar i grottan.

När räddningsdykarna hittade fotbollslaget kunde Adul Sam-on berätta hur länge de befunnit sig i grottan, beskriva pojkarnas hälsotillstånd, samt förklara vilka förnödenheter som är allra mest akuta.

På bilder från thailändska myndigheter kan man se hur Adul Sam-on ler inifrån grottan – trots situationen som han och kamraterna befann sig i.

– Jag är Adul, jag är vid god hälsa, sa Adul Sam-on på thai i en video som släpptes kort efter att pojkarna upptäcktes, skriver nyhetsbyrån AFP.

I videon frågade även Adul Sam-on ”vilken dag är det?” innan han berättade att pojkarna var hungriga.

Adul Sam-on gjorde också en traditionell, thailändsk hälsning, en så kallad "wai", vilket är ett tecken på artighet i den situationen, enligt lärare på pojkens skola i Mae Sai.

– Det första jag tänker på när jag för honom på tal är hans goda uppförande. Han gör en "wai"-hälsning till alla lärare som han passerar, varje gång, säger läraren till nyhetsbyrån AFP.

Här syns Adul Sam-on till höger i bild.

Blev toppelev i skolan

Ja, historien om Adul Sam-on är speciell.

14-åringen kommer från Burma, ett av världens fattigaste länder, och lämnades till en pastorsfamilj vid den thailändska gränsen av sina föräldrar när han var blott sex år gammal.

De fattiga föräldrarnas förhoppning var att pojken på så vis skulle få en ordentlig utbildning, och en chans till ett drägligt liv, i stället för risken att blir rekryterad av gerillastyrkor i området.

New York Times skriver att Adul Sam-on är på god väg att uppfylla familjens önskemål.

Han beskrivs som en toppelev vid skolan Ban Wiang Phan i Mae Sai. Resultaten i skolan, samt framgångarna på fotbollsplanen, har gjort att 14-åringen numera får kostnadsfri undervisning och mat.

Fick uppmaning från föräldrarna

Under tiden i grottan har flera av barnen brevväxlat med familjemedlemmar, enligt New York Times.

Då blev det även extra tydligt exakt hur väluppfostrad Adul Sam-on är.

”Du måste säga 'tack' till varje räddningsarbetare efter att du kommit ut ur grottan”, skrev Adul Sam-ons föräldrar i ett av sina meddelanden till sonen, enligt New York Times.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!