14 anhållna för attackplanerna

Publicerad

De 14 män som greps i går i Nynäshamn är nu anhållna.

Männen ska ha varit beväpnade med bland annat påkar och knivar.

Polisen har inlett förundersökning om bland annat försök till grov misshandel.

De 14 män som greps i går kväll anhölls under natten. Polisen har nu startat upp förundersökningar gällande stämpling till grov misshandel, stämpling till grov mordbrand och förberedelse till grov misshandel.

– Det hålls kompletterande förhör. Sedan får åklagaren ta ställning till om de ska friges, vara fortsatt anhållna och så småningom begäras häktade, säger presstalesman vid polisen Stockholm, Lars Byström.

Hittade påkar och knivar

Det var i går kväll som polisen valde att kontrollera ett flertal bilar i Nynäshamn efter att de fått in tips från allmänheten. Polisen fann ett flertal tillhyggen vid kontrollen och valde att gripa de 14 männen. Bland de funna tillhyggena ska det ha funnits både påkar och knivar.

De tips som inkom ska ha varit oberoende av varandra. Polisen vill i nuläget inte gå in närmre på hur de fick in tipsen.

– Vi fick information om ett förestående bråk i Nynäshamn, och därför vidtog vi de här åtgärderna, säger Lars Byström.

Han berättar att de lyckats identifiera några av personerna. Enligt Aftonbladet ska ett antal av de gripna vara polska medborgare, men det är inget som Lars Byström vill bekräfta.

– Vi har inte uttalat oss om etnicitet, säger han.

Inget motiv än

Enligt Aftonbladet ska de 14 männen ha planerat en attack mot ett asylboende i Nynäshamn. En av de gripna ska också ha gripits vid förra veckans oroligheter i Stockholm. Polisens presstalesman Lars Byström vill dock inte kommentera männens motiv i nuläget.

– Det är för tidigt att säga, det är något som vi tittar på, vad det kan tänkas finnas för anledning till det hela, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag