Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 unga räddades hem till Sverige senaste året

Sverige har vid ett flertal tillfällen räddat barn och unga i nöd efter ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya. Det bekräftar utrikesdepartementet.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har vid ett flertal tillfällen räddat barn och unga i nöd efter ”uppfostringsresor” till Somalia och Kenya.
Det rör sig om 13 olika fall sedan 2018.
Det bekräftar utrikesdepartementet för Svenska Dagbladet.

Det rör sig om familjer som lurar unga människor till Kenya eller Somalia – och siffran ökar. Deras passhandlingar omhändertas och de överlämnas till släktingar. Där riskerar de sedan att bli fastkedjade, utsättas för våld eller bli inlåsta på institutioner. 

– Det är ett speciellt läge i just Somalia. Vi har reseavrådan och ingen ambassad i landet och hjälp sker på distans via ambassaden i Nairobi. Trots det har vi i samverkan med andra aktörer lyckats bistå individer. Förra året hade vi 25 ärenden som rörde uppfostringsresor. Ibland till släktingar, ibland till en institution och i vissa fall har våld och tvång förekommit, säger Anna Ekstedt, projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid utrikesdepartementet, till Svenska Dagbladet.

”I 13 av dessa ärenden har personerna kommit hem”

I vissa ärenden ingår enligt utrikesdepartementet flera personer som varit nödställda,.

– I 13 av dessa ärenden har personerna kommit hem. De andra är ännu antingen öppna eller stängda. Det kan handla om att det kan ta längre tid att hjälpa, att ärendet stängts då personen inte vill ha hjälp eller om det visat sig att det inte rör sig om en faktisk uppfostringsresa, säger Anna Ekstedt till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.