13 SD-bråk som plågar Åkesson

Flera bråk plågar Åkesson inför SD:s landsdagar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Karlsson har flera gånger tvingats resonera kring partikollegers förehavanden.
Foto: Expressen
Tidigare under hösten valde Hanna Wigh att bli politisk vilde efter skarp kritik mot hur partiet hanterar personer.
Foto: HENRIK JANSSON

Tomma stolar, politiska vildar, interna bråk och försök att sparka ut rivaliserande partikamrater.

Här är de 13 bråken som plågar partiledaren Jimmie Åkesson inför Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping i helgen.

– Det finns alltid personer som av olika skäl hamnar i konflikter eller gör fel eller som inte ska vara på de positioner där de befinner sig, säger Åkesson.

I kartan nedan markeras platserna för de 13 bråken. Klicka på nålarna för att läsa mer.

Sverigedemokraterna, som i morgon samlas för landsdagar i Norrköping, har den senaste tiden backat i opinionen. I oktobermätningen från Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av de stora opinionsinstitutens mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges radios Ekot, fick SD 15,1 procent. Det var en minskning med 2,3 procentenheter från septembermätningen.

Trots nedgången ligger partiet fortfarande över nivån på 12,9 procent i succévalet 2014.

Ökat väljarstöd, och därmed potentiellt fler mandat, ställer större krav på en fungerande partiorganisation som kan vaska fram stabila kandidater till partiets listor. Partiet har i dag 3800 kandidater inför nästa år - men det är en siffra som växer.

Expressen har granskat läget i allt från riksdagsgruppen och ned till distrikts- och kommunnivå. Resultatet är bekymrande för SD-ledningen.

"Gnäll, konflikter och dåligt beteende"

Expressen har flera gånger under mandatperioden kunnat avslöja interna bråk i riksdagsgruppen. När partiet senast samlades för landsdagar, hösten 2015 i Lund, hade partiets gruppledare Mattias Karlsson själv beklagat sig över att riksdagsgruppen ägnade sig åt "gnäll, konflikter och dåligt beteende".

Flera riksdagsledamöter har sedan 2014 också fallit bort. Margareta Larsson valde att bli politisk vilde efter kritik mot just Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof. Anna Hagwall uteslöts ur partiet i vintras men sitter kvar i riksdagen. I somras lämnade Anders Forsberg riksdagen efter att han dömts för ekobrott i rollen som partikassör i hemlänet. Den domen har överklagats.

Expressen har flera gånger under mandatperioden kunnat avslöja interna bråk i riksdagsgruppen.

Tidigare under hösten valde Hanna Wigh att bli politisk vilde efter skarp kritik mot hur partiet hanterar personer, däribland Wigh själv, som slagit larm om interna oegentligheter - bland annat sextrakasserier och Anders Forsbergs hantering av partikassor i SD Skaraborg.

Nyligen valde Pavel Gamov att bli politisk vilde efter att han uppmanats av partiledningen att lämna riksdagen efter en kritiserad resa till Ryssland. 

Pavel Gamov lämnade efter en kritiserad resa till Ryssland.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Kent Ekeroths öde avgörs

På fredag i nästa vecka kan Kent Ekeroths partiöde avgöras. Då kommer domen från Svea hovrätt i målet där han i tingsrätten dömdes för ringa misshandel efter krogbråket på Stureplan. SD-ledaren Jimmie Åkesson har flaggat för att personer som är dömda för våldsbrott i närtid inte kan företräda partiet.

Turbulensen på riksdagsnivån läggs till partiets bekymmer på lokal nivå. Ute i kommuner och landsting har SD 42 tomma stolar, enligt Valmyndighetens senaste statistik. Den siffran kan jämföras med fem tomma stolar - för alla andra partier tillsammans.

På flera håll i landet har partiet också drabbats av problem efter interna bråk och avhopp. I Stockholms stad dras partiet fortfarande med sviterna från den uppslitande ordförandestriden under våren 2015 när dåvarande vice ordföranden i SDU William Hahne vann över sittande Maria Danielsson. Maktövertagandet ledde till uteslutningar, av bland andra Hahne, och politiska vildar.

I Skåne som länge varit och är ett av de allra viktigaste distrikten för SD har interna personbråk länge lamslagit organisationen. Tidigare i år skulle också Hässleholm bli ett skyltfönster för SD som samarbetsparti. Efter att ha gjort gemensam sak med allianspartier fick SD en kommunalrådspost som belöning - men framgången slutade i kaos i våras när kommunalrådet Ulf Erlandsson bland annat avslöjades ha spridit rasistiskt material på Facebook. Erlandsson avgick och i samma veva hoppade en handfull andra SD-politiker av kommunfullmäktige.

SD har växt och i och med det har ledaren Jimmie Åkesson fått hantera en hel del skandaler.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Infekterade bråk

Flera av de lokala bråken har också fortplantat sig uppåt i partiet. Expressen har tidigare berättat om hur riksdagsledamöter - som Markus Wiechel och Olle Felten, samt Adam Marttinen och Stefan Jakobsson - bråkat lokalt och försökt lägga krokben för och sparka ut varandra.

Ett av de sårigaste bråken har under hösten utspelat sig i SD Dalarna - som var ett problemdistrikt redan förra mandatperioden när det ingick i SD Dalarna/Västmanland. Intensiva personbråk, som till stor del grundats i att partiekonomin ifrågasattes av tidigare distriktsordföranden Madelene Vestin, ledde till inblandning från partiets så kallade riksombudsmän. Resultatet blev att Vestin uteslöts och flera SD-företrädare lämnade partiet i protest.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger, till Expressens reporter Hanna Jakobson, om de fortsatta problemen med tomma stolar, politiska vildar och interna bråk:

– Vi är ett parti som dubblar oss i varje val och har gjort så. Det betyder att alla organisatoriska ansträngningar vi gjort när valet väl är över inte är tillräckligt. 

– I den uppbyggnadsfasen kan det hända att det blir ett och annat fel här och där. Jag upplever inte att problemen är så stora som många vill göra gällande. När jag åker runt i landet ser jag en stabil organisation men det finns alltid personer som av olika skäl hamnar i konflikter eller gör fel eller som inte ska vara på de positioner där de befinner sig. 

Partisekreteraren Richard Jomshof skriver i ett mejl att partiet lider av "växtvärk":

"Den snabba tillväxten har dock inte bara varit en styrka utan också, till viss del, en svaghet. En stor tillströmning av nya aktiva medlemmar och politiker har helt enkelt skapat friktion och konflikter på vissa håll i takt med att nya föreningar bildas och platser ska tillsättas. Jag menar dock att det är ett övergående problem eftersom allt fler föreningar nu börjar stabiliseras."

Tror du att de interna bråken, avhoppen, politiska vildarna påverkar väljarens syn på SD?

"Jag kan mycket väl tänka mig att det i vissa delar av landet är så att väljarna påverkas negativt av konflikter, inte minst om de spiller över i media. Det är därför vi lägger mycket tid på att hantera dessa konflikter", skriver Jomshof.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.