Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13-åring misstänks för mordförsök i somras

Socialnämndens ordförande i Upplands Väsby pojken som misstänks ha skjutit en man i huvudet i juli.
13-årig pojke misstänkt för delaktighet i mordförsöket.
Foto: Stefan Reinerdahl / Rosa helikopter

Det var i somras som en ung man sköts i huvudet i Upplands Väsby. 

Nu är en 13-årig pojke misstänkt för delaktighet i mordförsöket. Han har tvångsomhändertagits och förvaltningsrätten befarar att han kan fortsätta sin kriminella bana.

Polisen häpnar över fallet:

– Det här är anmärkningsvärt då det handlar om en så pass ung person som en 13-åring, säger polisinspektör Martin Wallin vid lokalpolisområde Sollentuna till SVT. 

Tidigt på kvällen, lördagen 3 juli, larmas polisen till en adress i Upplands Väsby med anledning av att en man i 20-årsåldern skjutits i huvudet.

20-åringen var vid liv när han då avfördes till sjukhus, men skadeläget var allvarligt.

– Jag satt vid in dator vid 18-tiden och hörde ”pang pang”. Två smällar som kom, säger ett vittne till SVT.  

Enligt vad Expressen erfor syntes sex personer lämna platsen – vissa av dem på sparkcykel.

En äldre tonåring greps strax efter skjutningen, misstänkt för mordförsök, och sitter numera häktad.

13-årig pojke misstänks för brott

I dag framkommer att en 13-årig pojke misstänks för delaktighet i mordförsöket. Han är formellt misstänkt för mordförsök, alternativt medhjälp till mordförsök – pojken har nu omhändertagits inom ramen för LVU. 

Pojkens ringa ålder får polis och politiker att häpna, rapporterar SVT.

– Civilsamhället, och då menar jag föräldrar, vuxna, skola och socialtjänst har alla ett stort ansvar i det här. Att det kan gå så här långt för en pojke i den här åldern, säger Maria Fälth (KD) ordförande i socialnämnden i Upplands Väsby, till SVT.

Risk för fortsatt brottslighet

Stockholmpolisen har mellan 80 och 90 pågående ärenden om mord och mordförsök med skjutvapen – och i ett 20-tal av brotten är den misstänkta under 18 år, enligt SVT.

I de flesta fall som polisen klarar upp har ungdomen haft kontakter med socialtjänsten. Men få av ärenden har hittills lett till åtal, rapporterar SVT.

Enligt polisinspektören Martin Wallin blir gärningsmännen allt yngre jämfört med när han blev polis för 12 år sedan.

– Vi har en helt annan problembild i dag, där den organiserade brottsligheten och förortskriminaliteten tagit sig helt andra former.

Sitter på SIS-hem

Den misstänkte pojken sitter nu på ett SIS-hem, då förvaltningsrätten menar att det finns en risk för att han fortsätter med kriminalitet och att han själv riskerar att utsättas för brott.

SVT skriver att de har varit i kontakt med pojkens föräldrar, som inte vill kommentera händelsen – 20-åringen som sköts i huvudet tappade talförmågan av sina skador.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.