Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13-åring hittade unik hällmålning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

När 13-åriga Solveig Andal Johansen förra våren tröttnade på fisket i Arjeplogsfjällen gav hon sig ut på en upptäcktsfärd. Hon gick över en bergskant och hittade då en hällmålning som tros vara mellan 4 000 och 6 000 år gammal.

– Jag hade ju läst om hällmålningar på skolan och tänkte att det kanske var en, så jag ropade till dem nere på sjön, berättar Solveig Andal Johansen för Piteå-Tidningen.

Hällmålningen på den lodräta bergväggen fotograferades och bilderna hamnade senare hos Silvermuseet i Arjeplog, där de blev eld och lågor över fyndet. Målningen ska vara den nordligaste i sitt slag som hittills upptäckts.

Först nu, efter en grundlig undersökning, offentliggjordes målningen som påminner om geografiska former målade med rödockra. Vad de betyder är det ingen som vet, ännu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.