Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13-åriga flickan kom hem igen

Den trettonåriga flickan försvann i januari i år inför ett planerat umgänge med sina föräldrar.

Natten till tisdagen dök hon plötsligt upp utan förvarning i sitt föräldrahem – nio månader senare.

Polisen kontaktades efter att flickan återvänt.

– Det är välkommet att hon är återfunnen. Hon är omhändertagen enligt lagen om vård av unga och nu är det viktiga här att hon får komma till en trygg miljö, säger förundersökningsledaren Martin Hedberg till Expressen.

Flickan försvann den 22 januari i år. Hon sprang ifrån socialtjänstens personal inför ett umgängesmöte. Det var inte första gången hon rymde efter att hon uttryckt missnöje med hur hon behandlades på jourhemmet. 

Polisen och socialtjänsten kritiserades för att de dröjde med att efterlysa ett omhändertaget barn som var spårlöst försvunnet, men tusentals människor visade engagemang i sociala medier och flickan blev internationellt efterlyst. 

Nio månader senare kom hon hem, alldeles ensam.

Flickan uppger att hon tagits omhand av ett snällt äldre par som hjälpte henne att hålla sig gömd, men att hon kunde välja att lämna själv.

För en vecka sedan anmäldes flickans mamma försvunnen. 

Polisen söker inte aktivt efter henne då de har gjort bedömningen att det inte föreligger någon konkret fara för hälsa eller liv.

Flickan är nu överlämnad till socialtjänsten.

Fotnot: Expressen namngav tidigare den försvunna flickan. Efter att hon hittats och nu åter tas om hand av sociala myndigheter sedan ett dygn tillbaka har rapporteringen anonymiserats.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.