13-årig pojke sköts i Borås: ”Oroande utveckling”

”Prata med oss – tips är vårt bästa verktyg”
Johan Bolsing är polisens insatschef för den särskilda händelse som startades på tisdagskvällen. Han berättar att insatsen fortgår och att man arbetar brett efter de dubbla mordförsöken.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / HANNA BRUNLÖF WINDELL
Två dagar efter den senaste skjutningen i Hässleholmen i Borås syns spåren fortfarande.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

BORÅS. Två dagar efter den senaste skjutningen i Hässleholmen i Borås syns spåren fortfarande.

Polisen får ta hand om ytterligare en kula som hittats när fönsterrutorna ska bytas ut till kyrkans lokaler på Hässle torg.

– Han kom på scooter och hade mask, berättar ett vittne till skjutningen där en pojke som uppges vara 13 år träffades av en rikoschett.

På torsdagen hade ingen gripits för mordförsöken.

Skotten ven längs Hässle torg på tisdagskvällen. Exakt hur många som avlossades har polisen inte velat berätta men har tidigare uttryckt att det handlar om ett flertal.

Två personer, en pojke som uppges vara 13 och en man i 25-årsåldern träffades av kulorna.

Ett vittne berättar att han stängde sin verksamhet på torget kort innan skjutningen och att han var på väg tillbaka efter att ha handlat när skytten kom på en elscooter. BT skriver att skytten hade en Fodoora-jacka på sig, det är inget vittnet berättar om.

Han berättar att skytten var maskerad och öppnade eld.

– Han kom en på scooter och sköt på dem som stod här utanför. Han hade en mask, en coronamask och keps, säger vittnet.

– Sen kom polisen och låste dörren. Det finns massa kameror här, de (polisen) vet allt.

– Jag tycker det är bra att bo här, men utvecklingen är oroande, säger Mohammed, 67.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Säkrar spår” 

På torsdagen, närmare två dygn efter dådet, råder det dock ett sensommarlugn över torget, en grupp ungdomar som har som feriearbete att anordna aktiviteter för barn sitter tillsammans under ett tält runt hundra meter bort från brottsplatsen. Andra skyndar förbi med matkassar, tar ut pengar eller byter några ord med poliserna på plats som är där för trygghetsskapande åtgärder.

Johan Bolsing som är polisens insatschef för den särskilda händelse som startades på tisdagskvällen berättar att insatsen fortgår och att man arbetar brett efter de dubbla mordförsöken.

– Vi jobbar ganska förutsättningslöst med informationsinhämtning, säkra de spår vi kan och sen får vi se var förundersökningen tar oss, målet är ju att komma fram till en fällande dom, säger han och fortsätter:

– Vi har en särskild händelse för att vi ska kunna frigöra den resurs vi behöver, en del är den trygghetsskapande och den resursen som gör tvångsåtgärder om det behövs och den resurs som är inne och arbetar med förundersökningen.

En kvinna som tagit ut pengar på torget berättar att hon bor i närheten men inte var hemma på tisdagskvällen.

– Jag har inte så mycket att säga, jag känner mig inte otrygg för det är mycket personal här, polisen är här ofta. Men jag går gärna inte ut sent på kvällarna, säger hon. 

Rutorna i kyrkans lokal är krossade.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Mohammed, 67: ”Utvecklingen är oroande”

Mohammed, 67, sitter intill torget och han berättar att han bott på Hässleholm i tre år och att säger att han inte känner sig otrygg.

– Jag tycker det är bra att bo här, men utvecklingen är oroande, säger han.

En av poliserna på plats säger också han att utvecklingen är oroande, inte bara i Borås utan också på andra platser i landet och menar att det finns en hänsynslöshet i skyttens agerande då det befann sig mycket folk på platsen.

Att något hänt på platsen syns fortfarande, på ett ställe plockar polisen ner sin tejp och på Brokyrkans lokaler ska fönstren bytas ut, de sköts sönder på tisdagskvällen. Det befann sig ingen i lokalerna när skottlossningen ägde rum.

– Nej, tack och lov var det inte det. Vi har haft kontakt med försäkringsbolag och polisen har gjort en teknisk undersökning. säger Joanna Simonsson, pastor i församlingen.

– Det är jättetråkigt. Jag tänker på de som skadades och det är tur att inte fler blev skadade. 

Polisen gick på onsdagen ut med att man misstänker att skottlossningen har koppling till så kallade ”gängmiljöer” och på torsdagen är skytten fortfarande på fri fot.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Koppling till gängmiljön

Polisen gick på onsdagen ut med att man misstänker att skottlossningen har koppling till så kallade ”gängmiljöer” och på torsdagen är skytten fortfarande på fri fot.

Känner ni er oroliga för att det ska komma hämndaktioner?

– Orolig är jag inte så, men jag har inte fog att säga att jag inte ska vara orolig heller. Men som det är i Hässleholmen just nu, hög polisiär närvaro, folk kommer fram och pratar, visst är de oroliga, men man är på torget och det återgår ganska mycket till normalläget, vilket är målbilden, säger Johan Bolsing.

– Men visst finns det en oro, det är en skjutning i en väldigt publik miljö vid en tidpunkt på dygnet då det kunde ha varit mycket folk där.

Två skjutna vid pizzeria på Hässleholmen i Borås

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.