Ensam. 13-åriga Alexander placerades på Sporren - ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Fastän har bott i Sverige i hela sitt liv. Foto: Linden Larseric
Ensam. 13-åriga Alexander placerades på Sporren - ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Fastän har bott i Sverige i hela sitt liv. Foto: Linden Larseric

13-årig pojke sattes ensam på flyktinghem

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. 13-åriga Alexander placerades på ett hem för ensamkommande flyktingbarn när han och hans mamma blev vräkta. Fastän han har bott i Sverige i hela sitt liv.
I det nya numret av Faktum tas fallet Alexander upp.
Han och hans mamma Anna-Karin hade varit utomlands. Anna-Karins pension kom inte och båda två blev sjuka.
Lägenheten på 93 kvadratmeter hemma i Göteborg var uppsagd sedan några månader tillbaka -  eftersom att Anna-Karin inte hade råd att betala den höga hyran. Hon har velat byta lägenheten till någon mindre och billigare, men fastighetskontoret, som hade hand om de kommunala kontrakten, ville inte hjälpa henne med en ny.
Genom socialtjänsten fick de biljetter hem till Sverige.

Hamnade på Sporren

Väl framme på flygplatsen fick de veta att de inte skulle få bo tillsammans.
Alexander hamnade på Sporren, ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Socialsekreterarna försäkrade Anna-Karin att det bara var en tillfällig vistelse över helgen.
Alexander blev kvar i över en månad - tillsammans med barn som han inte kunde kommunicera med på grund av språkskillnaderna.

Tillnyktringsenhet

Anna-Karin, som var gravid i tredje månaden, blev placerad på tillnyktringsenheten tillfälligt - trots att hon inte missbrukade varken alkohol eller droger.
Socialtjänsten i Kortedala ser inget fel i placeringen av Alexander.
- Vi löste en akut situation på bästa sätt. Det är inte så att vi har en uppsjö av lösningar när sådant här händer, säger Ulf Wallin, verksamhetschef och säger att de i första hand försökte få tag i ett familjehem.

3900 per dygn

Enligt Faktum kostade Alexanders och Anna-Karins placeringar sammanlagt 3 900 kronor per dygn för skattebetalarna. En månads vistelse hade räckt till 16 månaders hyra i den lägenhet som de blev vräkta ifrån.
- Det är otroligt svårt att få tag i en lägenhet som det är i den här stan. Det blir inte lättare för människor med problem, säger Ulf Wallin.

Kontaktfamilj

Sedan några veckor tillbaka bor Alexander hos en kontaktfamilj. Anna-Karin har åkt till sin man i Gambia. De återvänder till Alexander och Sverige när mannen fått uppehållstillstånd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag