Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 000 har hängts i syriska fängelset

En begravningsplats i där det på satellitbilder syns hur antalet gravar ökar. Bilderna visar (från vänster) 6 augusti 2009, 3 juni 2014 och 18 september 2016.
I närheten av en militärbas ligger en annan gravplats. Bilderna som visas är från 3 mars 2010 och 18 september 2016 (till höger).

Det syriska skräckfängelset Saydnaya är ett slakthus.

President al-Assads regim genomför massavrättningar där varje vecka – minst 13 000 människor har hängts, rapporterar Amnesty International. 

– Saydnaya är livets slut, mänsklighetens slut, säger tidigare fängelsevakten Abu Muhammed i rapporten.

Den syriska regimen begår massmord på civila fångar i det beryktade militärfängelset Saydnaya utanför Damaskus, avslöjar människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport. På fem år har 13 000 människor hängts där – detta utöver de 17 000 som dött i syriska fängelser under inbördeskriget, enligt en tidigare Amnestyrapport. 

Offren dödas efter en ”rättegång” på en eller två minuter där de dömts för att vara emot regimen. Det handlar om massmord och utomrättsliga avrättningar. Amnesty tvekar inte att använda orden ”utrotning” och ”brott mot mänskligheten”. 

– Fasorna som beskrivs i den här rapporten avslöjar en gömd monstruös kampanj, godkänd av den syriska regeringen på högsta nivå, för att krossa varje form av oliktänkande hos den syriska befolkningen, säger Lynn Maalouf, Amnestys biträdande forskningschef i Beirut, i ett pressmeddelande.

Fången Anas Hamido, en dag innan han greps och strax efter det att han frigavs.

Ställer krav på syriska myndigheterna

– Vi kräver att de syriska myndigheterna omedelbart upphör med utomrättsliga avrättningar, tortyr och omänsklig behandling i Saydnayafängelset och alla andra statliga fängelser i Syrien, säger hon.https://twitter.com/amnestypress/status/828776422193950725


Amnesty kräver att FN samt Ryssland och Iran, som är den syriska regimens främsta allierade, ska gripa in mot den ”mordiska” politiken.

Mounir al-Fakir strax före det att han greps och strax därefter.

LÄS MER: Svenskarna bor i ett skräckfängelse


Rapporten ”Ett mänskligt slakthus: Masshängningar och utrotning i Saydnayafängelset i Syrien” bygger på intervjuer med 84 vittnen, bland dem fångar, vakter och tjänstemän i fängelset, domare och advokater. Dessa berättar att grupper på upp till 50 fångar hängs varje vecka, ibland två gånger i veckan på måndagar och onsdag. Det sker i största hemlighet på natten. De förses med bindel för ögonen, misshandlas svårt – och vet inte hur eller när de ska dö förrän snaran placeras runt halsen på dem. ¬https://twitter.com/BBCWorld/status/828762264740253697

Omar al-Shogre före det att han greps och strax därefter.

– De lät dem hänga i 10–15 minuter. Några dog inte för att de var för lätta. De yngstas vikt var inte tillräcklig för att döda dem. Officerarnas medhjälpare tog ned dem och knäckte deras nackar, säger en tidigare domare, som bevittnade hängningarna, i rapporten.

Sov ovanför ljudet av döende människor

Andra fångar kunde höra de hängdas dödskamp.

– Om man satte örat mot golvet kunde man höra ljudet av ett slags gurglande. Det varade ungefär tio minuter … Vi sov ovanför ljudet av människor som kvävdes till döds, berättar en tidigare fånge som kallar sig ”Hamid” i rapporten. https://twitter.com/guardian/status/828757715564560384


De döda kropparna förs till massgravar utan att offrens familjer får veta något om deras öde.

Rapporten avser tiden 2011–2015, men enligt Amnesty finns det ”starka skäl att tro” att hängningarna pågår fortfarande.

Domstol utanför lag och rätt

Före hängningen döms fångarna i en rättegång som tar högst ett par minuter. De har torterats svårt för att ”erkänna” sina regimfientliga brott och ställs med ögonbindel framför domaren. En tidigare domare berättar i rapporten: 

– Fångarna tillbringar en mycket kort tid där, en eller två minuter. Domaren frågar fången om hans namn och om han begått brottet. Han döms oavsett om svaret är ja eller nej … Den här domstolen har inget samband med lag och rätt, det är ingen domstol.


LÄS MER: Hennes nya hopp i skräckfängelset


Affärsmannen ”Nader” från Damaskus bekräftar att han stod ”en minut framför domaren”. Dödsdomarna godkänns av landets högste religiöse ledare, stormuftin av Syrien, samt av antingen försvarsministern eller överbefälhavaren som har fått överta den befogenheten från president Bashar al-Assad.

Berättar om tortyr och svält

Fångar berättar om tortyr, svält och förnedrande behandling i fängelset. Många säger att de har blivit våldtagna eller ibland tvingats att våldta andra fångar. Cellgolven är täckta med blod och var från de misshandlades sår.  Varje morgon kommer vakterna för att ta hand om dem som dött under natten. 

– Varje dag var det två eller tre döda i vår avdelning … Jag minns att vakten frågade hur många vi hade: ”Rum nummer tre, hur många? Rum nummer två, hur många?”, säger ”Nader” som berättar att tretton människor dog av misshandel på hans avdelning en dag.

De vidriga förhållandena i Saydnayafängelset visar att det är en avsiktlig ”utrotningspolitik”, enligt rapporten.

Amnesty International skriver att man den 12 januari i år skickade ett brev till de syriska myndigheterna med begäran om ”klargöranden” beträffande anklagelserna i rapporten – men att man inte har fått något svar.

”Ett mänskligt slakthus”

# Den syriska regimen genomför hemliga masshängningar i Saydnayafängelset varje vecka. 13 000 människor har dödats där på fem år.

# Fångar döms till döden i minutlånga rättegångar efter att ha torterats till att bekänna brott mot regimen.

# Amnesty International kräver omedelbart stopp för ”utrotningen” – och att Syriens allierade Iran och Ryssland ska ingripa.

Kriget i Syrien

■ Nära en halv miljon människor har dödats sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut våren 2011.

■ Under kriget har fem miljoner syrier flytt utomlands medan sex miljoner människor är flyktingar i hemlandet.

■ Konflikten började 2011 som en fredlig protest mot president Bashar al-Assads regim. Myndigheterna slog brutalt ned demonstrationerna och det hela utvecklades till ett blodigt inbördeskrig.

■ Regimen pressades länge tillbaka av rebellstyrkor, främst islamister från IS och al-Qaida. Men i dag har al-Assad segervittring med stöd av Ryssland, Iran och den libanesiska shia-milisen Hizbollah.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.