Här är omslaget på tidningen som nu återkallas.Här är omslaget på tidningen som nu återkallas.
Här är omslaget på tidningen som nu återkallas.
Eftersom få trodde att Donald Trump skulle ta hem valet valde företaget att endast skicka i väg Clinton-exemplaren till tryckeriet. Foto: Olivier Douliery / SIPA USA STELLA PICTURESEftersom få trodde att Donald Trump skulle ta hem valet valde företaget att endast skicka i väg Clinton-exemplaren till tryckeriet. Foto: Olivier Douliery / SIPA USA STELLA PICTURES
Eftersom få trodde att Donald Trump skulle ta hem valet valde företaget att endast skicka i väg Clinton-exemplaren till tryckeriet. Foto: Olivier Douliery / SIPA USA STELLA PICTURES

125 000 Clinton-tidningar återkallas

Publicerad

Dygnet innan presidentvalet i USA cirkulerade Newsweeks "Madame President"-omslag i sociala medier.

Nu får tidningen stå sitt kast för den pinsamma missen.

Newsweek tvingas återkalla 125 000 exemplar av tidningen som var utformad för att hylla Hillary Clinton som USA:s nyblivne president, skriver New York Post.

Omslaget cirkulerade på sociala medier redan dygnet innan det amerikanska valet. Bilden plockades snabbt upp av bloggar och alternativa nyhetssajter, samt spreds av stora grupper på Facebook och konton på Twitter, som ett bevis på att presidentvalet var riggat – och att etablerade medier var med på det hela.

Tidningen Newsweek, i samarbete med företaget Topix Media, hade ingen baktanke med det förberedda omslaget "Madame President", utan hade även förberett ett omslag om Donald Trump skulle vinna.

Medan "President Trump"-upplagan skickades i raketfart till tryckpressarna efter resultatet i går, fick ett stort antal av Clinton-tidningarna återkallas - närmare 125 000 stycken, rapporterar New York Post.

 

LÄS MER: Succé för Trump – så reagerade tidningarna

 

17 Clinton-nummer hann säljas

Eftersom få trodde att Donald Trump skulle ta hem valet valde företaget att endast skicka i väg Clinton-exemplaren till tryckeriet. Dessa tidningar hann till och med komma upp i tidningsställen innan man hastigt drog tillbaka dem.

– Precis som alla andra hade vi fel, sade Tony Romando, vd på Topix Media, till The New York Post.

Nu har alla återförsäljare ombetts att skicka tillbaka alla nummer av upplagan.

Senare meddelade Topix Media att 17 nummer hann säljas, enligt New York Post.

 

 

 

 

LÄS MER: Vilka är de egentligen – Donald Trumps familj?

 

Clinton signerade ett exemplar

Tidigare fångades presidentkandidat Hillary Clinton på bild när hon signerar ett exemplar av "Madame President".

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Trump ska möta sin fiende i Washington

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag