Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

120 000 i protest: Bort med halloween

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pumpan – en symbol 125 000 norrmän engagerar sig för att få bort.
Foto: Bulls
I stället vill man återuppta firandet med "julebukken" - att klä ut sig till julbock och sjunga julsånger.
Foto: Johan Adelgren

Bort med halloween - in med julbocken!

125 000 norrmän har nu gått samman i en Facebookgrupp som vill att landet stoppar det amerikaniserade firandet.

– Vad hände med den goda gammeldags julebukk som klädde ut sig och sjöng julsånger för folk? frågar sig gruppens initiativtagare.

Bus eller godis? Nej, i Norge heter det "knask eller knep".

Men nu kan norrmännen ha knaskat och knepat klart – för på Facebook har över 125 000 personer engagerat sig för att byta Halloweenfirandet mot "gamla traditionella firanden".

Gruppen, som pedagogiskt nog heter "Ut med knask eller knep, inn med julebukk", föreslår att man ska göra som förr. Det vill säga klä ut sig till julbock och sjunga julsånger.

Fått genomslag

Gruppen har fått stort genomslag och har bland annat omskrivits i norska tv2. De har också pratat med initiativtagaren till uppropet som är en kvinna i 30-årsåldern som bor i Trondheim.

Hon berättar där att hon framför allt vänder sig emot alla förväntningar och shoppinghysterin som hon menar att halloweenfirandet innebär.

"Det är inte firandet av halloween i sig eller allhelgonahelgen som är problemet. Men det är att man har smugit till sig en kommersiell praxis med tiggeri vid dörrarna, annars hotar man med att kasta ägg på husen", skriver kvinnan i evenemangsbeskrivningen.

Julbock-comeback?

Till tv2 utvecklar kvinnan sitt resonemang:

– Jag tror att det är bättre att barnen sjunger julsånger vid dörren än att hota med bus om de inte får godis.

Traditionen som gruppen syftar på fanns förr i tiden även i Sverige. Jultraditionen innebar att ungdomar gick runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng julbocksvisor.

Då var alltid en av ungdomarna utklädd till "julbock" – vilket visserligen kunde anses tillräckligt läskigt.

Traditionen försvann någonstans i mitten av 1900-talet. Men snart kan den alltså göra comeback i Norge.

"I stället för att kopiera alla amerikanska traditioner tycker jag det är bättre att faktiskt bevara våra egna", skriver gruppen i sitt forum.

Julbocken

Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under lång tid i norra Europa. I Sverige och Norge har julbocken också förekommit i lekar och som prydnadsfigur – och förr i tiden fanns en jultradition där ungdomar gick runt bland gårdarna i sina socknar och framförde enklare skådespel och sjöng visor.

En person var då utklädd till bock, ofta klädd i en mask gjord av halm.

Som tack för uppträdandet fick ungdomarna lite mat och dryck.

I mitten av 1900-talet försvann traditionen – dessförinnan hade den förändrats så att en julbock gick omkring och delade ut julklappar, något som fortfarande kan hända i Finland. Men i Sverige ersattes present-julbocken mot tomten.

En populär lek som också fanns förr i tiden var att ställa ut en bock av halm eller trä i smyg hos grannarna. Då skulle den som fått bocken försöka lämna tillbaka den utan att bli sedd.

Halloween eller julbock?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.