Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12 positiva händelser från året som har gått

Det svenska valdeltagandet var det största på länge.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eritreas president Isaias Afwerki och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.
Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN

2018 blev året då fler svenskar än på länge gick och röstade, engagerade ungdomar skapade uppmärksamhet världen över, fredsavtal slöts och framsteg fick forskare och läkare att hoppas vetenskapliga genombrott.

Här är ett par av årets positiva händelser att lägga på minnet.

Högsta valdeltagandet på 30 år

Riksdagsvalet i Sverige 2018 var, såväl innan som efter, ett av de mest uppmärksammade och omskriva i modern tid.

Vilket också avspeglade sig i röstningslokalerna på valdagen.

Valdeltagandet landade på 87,18 procent bland 7 495 936 röstberättigade svenska medborgare.

Senast så många svenskar röstade i ett riksdagsval var 1985 då hela 89,85 procent röstade. Socialdemokraterna fick 44,68 procent av rösterna den gången. Riktigt lika bra gick det inte 2018.

I september gick Sverige till val.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

P-piller för män

I mars 2018 meddelade University of Washington, i den amerikanska staden Seattle, att man har lyckats framställa ett p-piller för män.

Pillret, som ska tas en gång per dag, innehåller en kombination av hormoner som förhindrar effektiv spermaproduktion.

Tidigare liknande pillerförsök har misslyckats men nu tycks man vara något på spåren.

De initiala rapporterna vittnade om få biverkningar, men det krävs ytterligare forskning och tester för att pillret ska massproduceras och komma ut på marknaden.

Kvinnor får köra bil i Saudiarabien

Söndagen den 24 juni 2018 trädde ett historiskt beslut i kraft: Kvinnor fick rätt att köra bil i Saudiarabien.

Saudiarabien var fram till dess det enda land i världen med ett förbud mot kvinnliga bilförare, och kvinnor hade tidigare behövt nyttja kollektivtrafik alternativ anlita manliga förare för transport.

Medier från 70 olika länder var på plats för att bevaka och dokumentera den historiska dagen.

Även om beslutet innebär en större frihet för kvinnor finns flera begränsningar av vardagen kvar. Bland annat behöver kvinnor i landet tillåtelse av en man för att gifta sig, arbeta eller resa.

Hessah al-Ajaji kör bil för första gången i hemlandet Saudiarabien.
Foto: NARIMAN EL-MOFTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Färre dör i krig

Krigen finns kvar. Så även de tragiska människoöden som uppstår i krigets spår. Men faktum är att färre och färre människor dör i krig och i samband med organiserat våld. 

En forskningsrapport 2018 vittnade om att 90 000 personer dog i krig under 2017 – en minskning med 30 procent jämfört med 2014.

Hur siffrorna för i år ser ut återstår att se, men 2018 visade att vi åtminstone är på rätt väg.

Folkfest när Sverige tog sig till kvartsfinal

Sedan den allra första bollen sattes i rullning har fotbollsmästerskap haft förmågan att samla landet och svenskarna framför tv-apparater. 2018 blev något alldeles särskilt när det svenska herrlandslaget spelade sitt första VM på hela 12 år.

Sverige tog sig till kvartsfinal – och för första gången på 24 år tog vi oss längre än till en åttondelsfinal – för att till slut bli utslagna av England.

Sommaren 1994 fick en ordentlig utmanare men Sverige enades kring mer än det sportsliga. 

Efter en intensiv hatkampanj mot spelaren Jimmy Durmaz i sociala medier slöt svenskarna upp under hashtaggen #backadurmaz.

Läktaren färgades blå och gul när Sverige mötte Mexiko.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Historiskt handslag

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes vid ett gränsområde och skakade hand fredagen den 27 april 2018.

Ett minst sagt historiskt handslag för en infekterad relation.

Det interkoreanska toppmötet 2018 var det första mellan länderna på över ett decennium – och det tredje av sitt slag sedan Koreakrigets slut 1953. 

Mötes uppgavs ha varit lyckat och länderna sade sig vilja enas om fullständig fred och kärnvapennedrustning i området.

Ett handslag som däremot ger ringar långt utanför Koreahalvön.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In omfamnar varandra i ett foto från maj 2018.
Foto: CHEONG WA DAE HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ungdomarna som satte ner foten

2018 blev på många vis de engagerade ungdomarnas år.

I Sverige drog Greta Thunberg, 15, en lans för miljön och genomförde en skolstrejk utanför riksdagshuset under parollen ”Skolstrejka för klimatet”.

Tanken var att väcka debatt, vilket hon också lyckades med.

Den unga klimataktivisten utsågs till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar av den ansedda publikationen Time och kändisar som Leonardo DiCaprio och Arnold Schwarzenegger stod vid hennes sida.

I början av december 2018 talade Greta Thunberg vid FN:s klimatmöte i polska Katowice – samtidigt som tusentals skolelever världen över strejkade för att visa sitt stöd för den unga svenskan.


På andra sidan Atlanten startades tidigare i år ytterligare en rörelse av engagerade skolelever. 

Efter en skjutning på Stoneman Douglas High School i Parkland, i delstaten Florida, satte elever på skolan ner foten och höjde rösten angående skärpt vapenkontroll i landet.

Skolskjutningen krävde 17 dödsoffer.

Emma González, 19, blev frontfigur för skolelevernas kampanj. Under ett elva minuter långt, känslomässigt tal lovade tonåringen att arbeta för ändrade vapenlagar.

– Människorna i regeringen, som har blivit inröstade på maktpositioner, ljuger för oss. Och vi barn verkar vara de enda som märker det och är villiga att kalla det för skitsnack, sa hon om den nuvarande lagstiftningen.

Talet följdes av en protestmarsch i huvudstaden Washington. Samtidigt pågick över 800 liknande marscher, med miljontals deltagare, över hela USA och världen i stöd för ungdomarna från Parkland. 

Ungdomar visade sig, ännu en gång 2018, ha makt.

Världens ögon på en grotta i Thailand

Efter att ha varit instängda i en grotta i 18 dagar – utan vare sig mat, tillhörigheter och dagsljus – räddades till slut 12 pojkar och tränare från ett lokalt fotbollslag i Thailand.

Räddningsarbetet var omfattande men också riskfyllt. Så pass att en av räddningsdykarna, elitdykaren Saman Kunan, omkom.

Historien blev en av årets mest omtalade och uppmärksammade i hela världen, och kommer att finnas med på många listor när 2018 sammanfattas.

Så även denna.

Samtliga 12 pojkar i laget överlevde.
Foto: HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Viktigt fredsavtal

Totalt 20 år av krig. Närmare 100 000 dödsoffer. Det Eritreansk-etiopiska kriget inleddes 1998 men redan 2000 slöts ett fredsavtal.

Ett avtal som däremot inte fullföljdes i praktiken, och ett mångårigt dödläge mellan länderna tog vid.

Fram tills i år.

I juli 2018 slöt Etiopien och Eritrea till slut fred på riktigt.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afewerki förklarade gemensamt att krigstillståndet har upphört.

“En ny era av fred och vänskap har inletts”, twittrade den eritreanske informationsministern Yemane Meskel.


Allt färre flickor könsstympas

Ett stort framsteg konstaterades i Afrika under 2018. Allt färre flickor på kontinenten könsstympas, enligt en ny rapport i British Medical Journal Global Health. 

Enligt Unicef könsstympas fler än två miljoner flickor, i åldrarna 4-11, årligen världen över. Visserligen har trenden i just Afrika pekat på att det minskar, men inte så pass drastiskt som 2018 års rapport visar.

Den största minskningen har skett i Östafrika där antalet könsstympningar bland flickor under 14 år har gått från 71,4 procent till 8,0 mellan 1995 och 2016.

Vidare visar studien att förekomsten i Nordafrika minskat från 57,7 procent år 1990 till 14,1 procent år 2015 och i Västafrika från 73,6 procent år 1996 till 25,4 procent år 2017, enligt SVT.

Cancerrobotar och botemedel för blindhet

Under 2018 gjordes flera framsteg inom det vetenskapliga området.

Man tog bland annat fram en nanometer stor mekanisk robot som kan placeras i människokroppen och hindra cancertumörer från att växa och, till slut, förstöra dem helt och hållet. Som klippt och skuret ur en science fiction-film men som blev verklighet under 2018.

Ett annat kliv som kan få betydande effekter i framtiden är det faktum att forskare lyckades återställa synen hos två blinda patienter.

De två patienterna led av åldersförändringar i gula fläcken – den vanligaste formen av blindhet – men återfick synen efter avslutad behandling. 

Efteråt kunde patienterna såväl läsa som att se och känna igen ansikten. 

På sikt skulle det här genombrottet, potentiellt, även kunna bota annan slags blindhet. Forskarna är åtminstone positiva. 

De svenska damerna var bra, bättre, bäst

När OS-turneringen i Pyeongchang, Sydkorea, sammanfattades i februari stod det klart att Sverige gjort sitt bästa vinter-OS någonsin. 

Totalt tog man hela 14 medaljer – och det var de svenska damerna som abonnerade på prispallen.

Charlotte Kalla inledde OS med guld i skiathlon, vilket följdes av Stina Nilsson som lekte med motståndet i sprint, Hanna Öbergs sensationella guld i skidskyttets distanslopp, Frida Hansdotters slalomguld och lag Hasselborgs guld i curling.

Utöver det tog Charlotte Kalla silver på 10 kilometer, Stina Nilsson brons på tremilen, de svenska längddamerna silver i såväl stafett som sprintstafett, och skidskyttedamerna avslutade sitt mästerskap med ett silver i stafetten.

Totalt återvände damerna till Sverige med 10 medaljer – fem guld, fyra silver och ett brons.

Ett facit som placerade Sverige etta i den totala medaljligan för damer, framför länder som Kanada, USA, Tyskland, Norge, USA och Japan.

Heja Sverige!
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hur har ditt 2018 varit överlag?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.