12 personer berättar: Så lever vi med stomi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
https://www.instagram.com/p/BDkw74lDp5F/

Stina Hägglund, 27, studerande, Umeå.

“Operationen för fyra år sedan räddade mitt liv. Jag har varit sjuk sedan jag var åtta år gammal. Stomin räddade mitt liv och gav det tillbaka. Jag är lite kaxig: här är jag och jag skäms inte för det här. Jag är himla fin som jag är och det är du med!"
https://www.instagram.com/p/BGHgOJdwwAb/

Rosanna Björkquist, 32, målare, Västra Frölunda.

"Jag var tidig med att visa påsen: redan dagen efter operationen la jag ut den första bilden. Jag gör det för min egen skull, för att jag inte ska känna mig obekväm. Jag har Crohns sjukdom. Den här bilden med min man Mikko är från Kreta, där vi var nyligen. "
https://www.instagram.com/p/BDz_sl1qzQW/

Jonna Dunder, 22, föräldraledig, Lidingö.

"Jag fick diagnosen Crohns sjukdom när jag var 13 år, har gått igenom en massa olika behandlingar och opererades i september. Stomipåsen är ett kvitto på att jag har gått igenom något tufft. Jag tänker inte skämmas bara för att jag är sjuk."
  Får så många frågor om min stomi så här ser det ut 2 påsar som jag byter varje dag året runt och inte så krångligt,ingen...
 Posted by Björn Janson on Sunday, May 8, 2016
 


Björn Jansson, 58, murare, Kil.

"Jag är öppen som en bok och skäms inte för det här. Jag hade nästan inte en sjukskrivningsdag innan jag fick tumören. Den stora operationen gjorde jag på Karolinska för ett år sedan, men jag har fått operera om mig sju gånger. Nu jobbar jag igen, provjobbar tre dagar i veckan."
  För några år sedan blir det en stor förändring i mitt liv. Man tänker många ggr varför man inte gjort det tidigare. Men...
 Posted by Sophie Ekström on Saturday, May 28, 2016
 


Sophie Ekström, 37, hundfrisör, Blackeberg.

"Jag har levt med Crohn i 22 år. Stomin blev en befrielse för tre år sedan. Jag åker världen runt och tävlar med mina hundar, dvärgschnauzrar. Sjukdomen snor lite delar då och då av min kropp. Men en sak ska den inte få gör med mitt liv, ta bort glädjen, hoppet och viljan."
https://www.instagram.com/p/BBLBZMigVYh/

David Larsson, 32, ansvarig Ilco:s unga vuxna, Malmö.

"Jag har Crohns sjukdom, och jag opererade mig första gången för 16 år sedan, Stomin skulle ha varit tillfälligt. Men den blev permanent. Jag fick armbandet av en tjej som heter Malin Lindström i Stockholm. Hon gör dem själv, och säljer till förmån för en stomiorganisation i Zimbabwe."
https://www.instagram.com/p/BEJJKJ3MnTQ/

Hanna Öhman, 32, hussäljare, Älvsbyn.

"Jag har en förlossningsskada och har haft stomi sedan i november. Det är inga problem att träna med stomi. När jag började googla och läsa om stomi kändes det att det var mycket hysch-hysch, och att visa upp sin stomi kan hjälpa till att tvätta bort skammen. Jag upptäckte att flera i min närhet hade stomi, fast jag inte visste om det."
https://www.instagram.com/p/BF-t53XiYFk/

Catja Karlberg, 31, föräldraledig, Mörarp.

"Jag fick en förlossningsskada, blev sövd och vaknade upp med stomi. Det var i mars. Det är oklart om jag måste ha den för alltid. Jag är stolt över hur min stora dotter Ella tar min skada. Hon tyckte jag skulle vara fin och skrev sitt namn på påsen.
  Tillbaka på ruta 2 igen, har vart en resa med Kronsen, i slutet av september 2015 fick jag ytterliggare ett skov som...
 Posted by Magnus Lundgren on Tuesday, May 10, 2016
 


Magnus Lundgren, 32, systemtekniker, Skövde.

"Tillbaka på ruta 2, har vart en resa med Kronsen, i slutet av september 2015 fick jag ytterligare ett skov som slutade med över tre veckor på sjukhus, 14 påsar blod och enb operation där de tog bort hela tjocktarmen och så fick jag en stomi."
  Jag har fått höra att jag är feg som inte visar hur stomin ser ut! Att alla kan visa sig i bikini. Så..... Så här ser jag ut sen tre år tillbaka :-P ;-)
 Posted by Sigrun Walkeby on Wednesday, May 11, 2016
 


Sigrun Walkeby, 58, förtidspensionär, Strömsund.

"Jag har fått höra att jag är feg som inte visar hur stomin ser ut! Att alla kan visa sig i bikini. Så... Så här ser jag ut sen tre år tillbaka."
https://www.instagram.com/p/BE0ovr4gisD/

Linda Antfolk, 34, djurskötare, Värmdö.

"Direkt efter operationen började jag googla på om det fanns lite roligare påsar att tillgå, men det fanns bara hudfärgade, gråa och svarta påsar. Det känns patetiskt att det är år 2016 och att man inte kan erbjuda personer med stomi roligare påsar."
https://www.instagram.com/p/6Dd5HtJhiu/

Johnna Bågling, 29, grafisk designer, Strömsund. 

"Simon är van. Han har inte brytt sig någonting. Han har alltid varit med. Jag tycker inte att jag är mindre sexig utan kläder än tidigare. Jag är inte mindre sexig med påse. Den sitter ju där, men den är inte i vägen. Det är inget som gör mig någonting."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.