12 frågor och svar om varför vi firar midsommar i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: MICHAELA HASANOVIC/Expressen
Här har helan redan gått. Många vuxna dricker snaps och sjunger på midsommar.
…och så plockar vi 7 sorters blommor från en äng.
Foto: Naturskyddsföreningen

Midsommar är den största högtiden i Sverige, tillsammans med jul.

Vi plockar sju sorters blommor och dansar runt majstången och njuter av att det är ljusaste tiden på året.

Men det finns en annan orsak till varför vi firar just nu. Och den går tillbaka flera hundra år.

När firar man midsommar?

1953 blev midsommar en rörlig högtid. Midsommarafton är alltid på en fredag mellan 20 och 26 juni. Fram till 1953 firades midsommarafton alltid den 23 juni.

LÄS MER: Här är de bästa platserna att fira midsommar i Sverige 

Varför firas midsommar?

Den officiella förklaringen är att vi firar Johannes döparen. Eftersom han var exakt ett halvår äldre än Jesus så kom kyrkan fram till att om Jesus föddes vid jul så borde Johannes döparens födelsedag vara vid midsommar. I Danmark firar man S:t Hans afton med bålbränning, där Hans är en förkortning av Johannes.

En annan förklaring, som kanske inte låter så långsökt, är att midsommar är en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället. Det fanns inte så mycket att göra på gården just då och då kunde man passa på att ha en fest.

LÄS MER: Den bästa guiden för midsommar i Dalarna 

Var kommer midsommarstången från?

Midsommarstången, eller majstången, kommer troligen från Tyskland under medeltiden. De tidigaste bilderna av en majstång finns i Erik Dahlbergs "Suecia Antiqua", utgiven på 1600-talet.

Majstång kommer inte från månaden maj, utan för att man "majade" stången; man smyckade den med löv. 

LÄS MER: Hur blir vädret i midsommar? Kolla Expressens väder här 

Midsommarstången - en fallossymbol?

Ett rykte säger att midsommarstången skulle vara en fallossymbol - en penis det vill säga - men det är en myt. Teorin om att majstången skulle vara en gigantisk snopp dök upp först mot 1800-talets slut och när samhället präglades av ohygglig prydhet. (Vissa satte kjolar på stolsbenen för att de såg så nakna ut.)

Är det en…?
Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN

Varför ska man plocka sju sorters blommor?

Om en flicka plockade sju sorters blommor på midsommarnatten och lade dem under huvudkudden skulle hon drömma om den man hon skulle gifta sig med, enligt sägen.

Vilka blommor som skulle plockas var olika från plats till plats. På många ställen krävdes det nio blommor för att drömmarna skulle slå in.

Enligt Naturskyddsföreningen är dock de vilda blommorna på utdöende, tillsammans med blommande ängar.

Sju sorter, från vänster: Natt och dag, humleblomster, ängsklocka, prästkrage, skogsklöver, rödblära och käringtand.
Foto: Naturskyddsföreningen

Hur firar jag midsommar med barnen?

Ett sätt är att hitta en festplats med midsommarstång, där det arrangeras dans med levande musik. Eller varför inte göra sin egen kreativa midsommarstång i mindre format och låta barnen hjälpa till att klä den?

Midsommardans i Leksand i folkdräkt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Vilka sånger sjunger vi på midsommar?

Den främsta dansen runt majstången är "Små grodorna", en fransk revolutionssång från 1700-talets slut som användes av den franska soldaterna under Napoleonkrigen. Engelsmännen gjorde en hånfull version av sången, där man bytte ut ordet kamrat till grodor (öknamnet för fransmän i England). Så de grodor vi sjunger om är egentligen fransmän.

Andra klassiska midsommarsånger, förutom "Små grodorna är "Björnen sover", "Karusellen", "Morsgrisar är vi allihopa" "Nu ska vi skörda linet i dag", "Prästens lilla kråka", "Raketen", "Ritsch, ratsch, filibom bom bom", "Sju vackra flickor i en ring", "Skära, skära havre" och "Vi äro musikanter". 

Vad äter man på midsommarafton?

Matvanorna ändrades efter andra världskriget. Tidigare åt vi i princip sill och potatis varje dag. Men efter kriget kunde vi unna oss en mer varierad kost, fast med bättre kvalitet. Potatisen blev nypotatis, sillen inlagd och så tog vi en nubbe till maten. Till dessert: jordgubbar från eget land och grädde därtill.

Jordgubbarna smakar som bäst på midsommar.
Foto: COLOURBOX

Vilka snapsvisor sjunger vi till midsommar?

Den kanske mest klassiska nubbevisan är "Helan går", där det är viktigt att sjunga första versen fram till sista raden innan man tar "helan". Därefter sätter man ner glaset och avslutar med "sjung hopp faderallan lej". När Sverige vann VM i hockey 1957 kunde många av spelarna inte "Du gamla du fria", så de sjöng helan går i stället.

Två andra klassiker är "När gäddorna går" och "Tänk om jag hade lilla nubben". 

Det skrivs ständigt nya snapsvisor. Under 1990-talet publicerade Expressen nyskrivna snapsvisor av schlageroraklet Peter Himmelstrand varje midsommarafton. Den här publicerades i Expressen 1998:

EN SNAPS

Mel: Vi går över daggstänkta berg

En snaps och ett järn

och en sup och en krök.

en rackare, en knapp,

en jäkel och så en gök.

En klämtare, en pärla

och en nagel och en märla,

kära barn, lilla hutt,

dags för hädanfärden, prutt.

Peter Himmelstrand, journalist på Expressen och schlagerkung!
Foto: BERTIL WÖLLNER / EXP

Vilka tv-program tittar vi på vid midsommar?

Tyvärr, vi har inga tv-traditioner under årets ljusaste dagar. Men många minns fortfarande skräckfilmerna SVT visade sommaren 1972 med glädje.

2017 kan vi se Veronica Maggio live från Stadion i SVT 1 på midsommarafton klockan 22.30. På midsommardagen kl 18 på TV4 kan vi se den alltid lika somriga Ernst Kirchsteiger i första delen av "Sommar med Ernst".

Brittiska "Morden i Midsomer" kommer tillbaka med fyra nya avsnitt. Start 27 juni klockan 21 i SVT1. Den som inte kan vänta en vecka kan se del 2 i SVT24 dagen efter.

TV4 visar en annan deckarklassiker. På söndagar kan vi se Kurt Wallander lösa mordhistorier i Ystadtrakten.Midsommardansen av Anders Zorn från 1897.
Foto: Wikicommons

Är midsommar en förkristen högtid?

Nej. Det berättas om midsommarfirande redan i de isländska sagorna, som skrevs runt åren 1100–1400. Det är inte känt om det firades midsommar under vikingatiden eller tidigare förkristen tid. 

– Eventuella förkristna kopplingarna är mycket spekulativa, skriver Nordiska museet på sin hemsida.

I Sverige skriver Olaus Magnus på 1500-talet om att stora skaror människor samlas "på den helige Johannes döparens afton" på torgen och ute på fälten för att dansa runt eldar som tänts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.