Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

12-åringar pressas av gäng: ”Sökt upp familjer”

Anders Thornberg om polisens arbete att stoppa våldsvågen i Stockholm.
Den 20 januari skedde två skottlossningar i Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Många av de gripna i våldsvågen är minderåriga.

De kan hotas för att begå brott – och barn så unga som 12 år används av nätverken.

– Det märks mer och mer, säger Torsten Alm, erfaren utredare vid grova brott i Stockholm, till Ekot.

Efter den senaste tidens våldsdåd i Stockholm är flera av de gripna i tonåren.

Förra fredagen greps två pojkar med automatvapen, enligt Expressens uppgifter under 15 år, tillsammans med en man efter en biljakt vid Gullmarsplan.

Dagen efter stoppades en bil efter skjutningen i Dalen, där två minderåriga greps. Även här fanns automatvapen i bilen, enligt uppgift.

Torsten Alm, utredare hos grova brott vid polisen i södra Stockholm, säger till Ekot att det är vanligt att barn så unga som 12 år rekryteras av de nätverkskriminella.

– Ge en 12-åring 500 kronor, det är mycket pengar. Det kan finnas hot, det förekommer uppgifter om det. Eller hot om att de ska gå på deras familjer.

”Sökt upp familjer”

Torsten Alm tar Vårbynätverket som exempel, och beskriver hur barn användes för att exempelvis hantera vapen. Chattar visar hur de kunde kallas för ”gosse”.

– Det märks mer och mer. Även i dagens utredningar som pågår nu, är det likadant.

Anna Rise, underrättelsechef på polisen i region Stockholm, sa i början av januari till SVT att barn får en allt tydligare roll i gängkonflikterna – och att hot förekommer.

– När barnen vill dra sig ur finns inte längre den möjligheten. Vi har ärenden där barn har blivit intvingade i nätverk. Där nätverkskriminella har sökt upp familjer och sagt att ett av era barn ska tillhöra oss.

Tidigare i veckan meddelade regeringen och SD att de vill att det ska bli brottsligt att involvera unga i brottslig verksamhet. 

DN har pratat med flera experter om den senaste tidens våldsutveckling. Polisens gängexpert Gunnar Appelgren tycker att Sverige håller på och ”småduttar” för att komma till bukt med problemen:

– Mc-gängen använde våld som ett verktyg för att få pengar och makt. Så är det inte längre. Vi har unga pojkar som lever för våldet, som ser fram emot att mörda.

”Unga kan mörda gratis för att klättra i hierarkin”

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om våldsvågen i Stockholm den senaste tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.