Ikea utrymdes under söndagen efter ett bombhot. Foto: David SjöstrandIkea utrymdes under söndagen efter ett bombhot. Foto: David Sjöstrand
Ikea utrymdes under söndagen efter ett bombhot. Foto: David Sjöstrand
Hotaren har nu identifierats som en 12-årig pojke. Foto: David SjöstrandHotaren har nu identifierats som en 12-årig pojke. Foto: David Sjöstrand
Hotaren har nu identifierats som en 12-årig pojke. Foto: David Sjöstrand

12-åring låg bakom bombhotet mot Ikea

Publicerad

söndagen utrymdes Erikslunds shoppingcenter och Ikea i Västerås på grund av ett bombhot.

Nu har hotaren identifierats – som en 12-årig pojke.

Det skriver VLT.

Plötsligt avbröts söndagens shoppare i Erikslunds shoppingscenter och på Ikea i Västerås. En anonym person hade ringt in ett hot – enligt uppgift skulle det röra sig om en bomb.

Snabbt utrymdes lokalerna och polis, räddningstjänst och ambulans tillkallades.

– Det ringdes in ett hot och vi tog det säkra före det osäkra, sa Johanna von Wowern, pressekreterare på polisen i Västmanland, under arbetet.

Efter att polisen genomsökt lokalerna konstaterades att inget farligt föremål hade hittats.

12-årig pojke bakom hot

Polisen kunde heller inte säga något om vad som sades i det inringda hotet, eller om någon specifik butik hotats.

På måndagen skriver lokaltidningen VLT att polisen lyckats identifiera hotaren: Som en 12-årig pojke. Varför pojken ringde in hotet vill polisen inte gå in på.

– Det vill jag inte gå in på, men jag tror inte att han förstått vare sig omfattningen eller konsekvensen, säger Per Ågren, lokalpolisområdeschef, till VLT.

Ärendet har överlämnats till sociala myndigheter.

"Började ringa i högtalarna"

Kunden Martin Schemat, 22, var på söndagen på väg från kassorna på Ikeas nedervåning till restaurangen på övervåningen när ett meddelande gick ut i högtalarna.

– Helt plötsligt började det ringa i högtalarna, om att det var tekniskt fel och att vi skulle utrymma. Sen såg vi poliser och blev fundersamma, att de skulle ha kommit på grund av ett tekniskt fel. Sen var det bara att gå ut, sade han under söndagen.

Även William Arwand, 33, var inne i varuhuset när det utrymdes.

– Vi var på väg ut, då kom det massa polisbilar. De blockerade alla ingångar och låste alla dörrar och även personal fick utrymmas också. Vi frågade polismannen där också vad som hände men fick inget svar, berättade William.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag