Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

12-årige Maximilians tavla såldes – för 25 000 kronor

12-årige Maximilian Svensson framför sin målning. Han gillar att måla björkar, berättar han.Foto: Carina Lindqvist

När ett konstprojekt i Örebro med tillhörande auktion avslutades i helgen var det en av de yngsta konstnärernas verk som gick för det högsta priset. Tavlan som den 12-årige konstnären Maximilian Svensson hade målat såldes för hela 25 200 kronor. 

– Det var jättekul, säger Maximilian, som målat akvareller i fem år. 

Under Rådhuskalendern i december ställdes 24 konstnärers verk ut i fönstren på Rådhuset i Örebro. Lucka nummer 10 var en akvarellmålning av ett naturlandskap, målat av 12-årige Maximilian Svensson från Tyresö.

– Jag försökte få till ljuset och mörkret i ett vintermotiv till Örebro när de frågade efter en tavla. Man fick göra precis vad man ville, så jag gjorde den utifrån min fantasi, säger han och lägger till: 

– Jag gillar björkar väldigt mycket. Och sedan hittade jag på därifrån. 

Närbild på Maximilians 25 000-kronorsmålning.Foto: Carina Lindqvist

Han har målat akvareller i fem år, och har redan fått ställa ut hos sin förebild Lars Lerin i galleriet på Sandgrund. 

 

LÄS ÄVEN: Per, 42, har löst allas tv-problem 

 

Träffade paret som la det vinnande budet

De 24 originalverken har ställts ut i en galleria i Örebro, och efter julens slut har man kunnat buda på dem i en auktion. På utställningen träffade Maximilian själv det par som la det vinnande budet på hans målning – men det visste han inte då. 

– Det var jättekul, för jag träffade dem innan de köpte tavlan. De sa att de skulle buda i sista minuten, men inte för hur mycket.

I framtiden vill han plugga på konstskola utomlands, och på frågan om han har en ny tavla på gång kommer svaret utan tvekan. 

– Jag har alltid en ny tavla på gång, så jag kommer att fortsätta måla. 

En del av pengarna från Rådhuskalendern kommer att gå till välgörande ändamål.