12-årige Maximilian Svensson framför sin målning. Han gillar att måla björkar, berättar han. Foto: Carina Lindqvist
12-årige Maximilian Svensson framför sin målning. Han gillar att måla björkar, berättar han. Foto: Carina Lindqvist

12-årige Maximilians tavla såldes – för 25 000 kronor

Publicerad

När ett konstprojekt i Örebro med tillhörande auktion avslutades i helgen var det en av de yngsta konstnärernas verk som gick för det högsta priset. Tavlan som den 12-årige konstnären Maximilian Svensson hade målat såldes för hela 25 200 kronor. 

– Det var jättekul, säger Maximilian, som målat akvareller i fem år. 

Under Rådhuskalendern i december ställdes 24 konstnärers verk ut i fönstren på Rådhuset i Örebro. Lucka nummer 10 var en akvarellmålning av ett naturlandskap, målat av 12-årige Maximilian Svensson från Tyresö.

– Jag försökte få till ljuset och mörkret i ett vintermotiv till Örebro när de frågade efter en tavla. Man fick göra precis vad man ville, så jag gjorde den utifrån min fantasi, säger han och lägger till: 

– Jag gillar björkar väldigt mycket. Och sedan hittade jag på därifrån. 

Närbild på Maximilians 25 000-kronorsmålning.Foto: Carina Lindqvist

Han har målat akvareller i fem år, och har redan fått ställa ut hos sin förebild Lars Lerin i galleriet på Sandgrund. 

 

LÄS ÄVEN: Per, 42, har löst allas tv-problem 

 

Träffade paret som la det vinnande budet

De 24 originalverken har ställts ut i en galleria i Örebro, och efter julens slut har man kunnat buda på dem i en auktion. På utställningen träffade Maximilian själv det par som la det vinnande budet på hans målning – men det visste han inte då. 

– Det var jättekul, för jag träffade dem innan de köpte tavlan. De sa att de skulle buda i sista minuten, men inte för hur mycket.

I framtiden vill han plugga på konstskola utomlands, och på frågan om han har en ny tavla på gång kommer svaret utan tvekan. 

– Jag har alltid en ny tavla på gång, så jag kommer att fortsätta måla. 

En del av pengarna från Rådhuskalendern kommer att gå till välgörande ändamål. 

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag