Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

12-åriga barn rekryteras av gäng för att begå brott

I flera av landets polisregioner ökar rekryteringen av unga till kriminella nätverk, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I flera av landets polisregioner ökar rekryteringen av unga till kriminella nätverk, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är vår uppfattning att det har ökat och gått ner i åldrarna. Vi har sett barn från tolv till femton år begå brott åt de gängkriminella, säger Jan Hofvenstam, underrättelsechef i polisregion Öst, till radion.

Det finns inte några siffror på hur många barn det handlar om, men Ekot har pratat med underrättelsecheferna i landets sju polisregioner och fyra av dem ger en bild av att rekryteringen av barn har ökat de senaste åren.

– Det finns uppgifter om (barn) från tio år och uppåt, men man kan säga att antalet stiger med stigande ålder. Det är väldigt ovanligt med så låga åldrar. Vanligaste är väl 16–18 år, säger Palle Nilsson, chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

Lisah Silfwer om landets största kriminalfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.