Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

117 läkare: Vi fördömer tortyren som Julian Assange utsätts för

Expressen sammanfattar de många turerna kring Wikileaksgrundaren genom åren.
Julian Assange.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Wikileaks-grundaren Julian Assange utsätts för tortyr i fängelset. 

Det hävdar 117 läkare och psykologer från 18 länder i ett öppet brev som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

Sedan maj förra året sitter Julian Assange fängslad i Storbritannien efter att ha tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Nästa vecka inleds förhandlingar som kan innebära att Wikileaks-grundaren blir utlämnad till USA för att ha avslöjat försvarshemligheter. Han riskerar i så fall att dömas till 175 års fängelse.

I ett upprop i höstas varnade läkare att Assanges hälsa är så illa att han riskerar att dö i fängelset. Det öppna brev som nu publicerats i The Lancet har liknande tongångar – men den här gången är det närapå dubbelt så många läkare och psykologer som skriver under.

”Vi fördömer tortyren som Julian Assange utsätts för. Vi fördömer förnekandet av hans grundläggande rätt till lämplig sjukvård”, står bland annat att läsa i brevet.

”Vi uppmanar myndigheterna att stoppa tortyren av Assange och ge honom tillgång till bästa möjliga vård innan det är för sent.”

Visade symptom på att ha utsatts för psykologisk tortyr

Nils Melzer, FN:s särskilda sändebud för tortyr, har tidigare varnat att Assange visar symptom som tyder på att han har utsatts för psykologisk tortyr.

Förra året flyttades Assange tillfälligt till en vårdavdelning på grund av dålig hälsa.

TV: Här är några av dagens största utrikesnyheter

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.