Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

11 saker du borde känna till om Joe Biden och hans liv

Sajten har använt en valsimulator för att läsa av läget
Joe Biden – så fick han sitt öknamn.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / TT NYHETSBYRÅN
Jill och Joe Biden - så träffades de.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Om USA röstar fram en ny president heter han Joe Biden.

Här är 11 saker du borde känna till om 77-åringen – om dödsolyckan, om hur han träffade sin hustru Jill och om hans speciella förhållande till glass.

Politikern Joe Biden har du säkert fått en massa information om de senaste veckorna – men vem är personen Joe Biden?

Här är några viktiga ledtrådar till den man som utmanar Donald Trump om presidentposten i USA.

1. Så fick Joe Biden öknamnet ”Bye-Bye”

När Joe Biden var liten stammade han svårt. På grund av hur han uttalade sitt efternamn kallades hans av sina klasskamrater för ”Bye-Bye”. För att bli av med stamningen tänkte han ut konversationer i förväg i huvudet och övade att tala med munnen full av småsten.

2. Vad Biden gjorde med brandsläckaren

När Joe Biden gick på universitetet i Delaware bestraffades han av skolledningen på grund av ett upptåg. Han sprutade inte bara ned en sovsal utan också den som var ansvarig för sovsalen – med en brandsläckare.

3. Blir USA:s äldsta president

Om Joe Biden installeras som president 20 januari 2021 blir han den äldste presidenten någonsin i USA. Men hans föräldrar levde länge: Pappan blev 86 år och mamman blev 92.

4. Trångt hemma hos Bidens

När Joe Biden var 10 år flyttade familjen från Scranton, Pennsylvania, till Wilmington, Delaware, där pappan fått jobb som bilförsäljare. Familjen bodde trångt och Joe delade sovrum med två bröder och en farbror vid namn Edward.

5. Joe Biden och hans bil

Joe Biden äger en Corvette Stingray från 1967 – en bil som han fick i bröllopspresent av sin bilförsäljande pappa. 

6. Så dog Joe Bidens familj

Strax efter att Joe Biden valdes in i senaten 1973 råkade hans familj ut för en tragisk trafikolycka. Hustrun Neilia och ettåriga dottern Amy dog, sonen Beau bröt benet och sonen Hunter fick en skallfraktur.

7. Mötte hustrun Jill på ”blind date”

Joe Biden mötte sin andra hustru på en ”blind date” som hans bror hade arrangerat. Han fick fria fem gånger innan hon sa ja. De gifte sig 1977.

8. Så blev Joe Biden med hund

Joe Biden skaffade sin första hund 2008. Just det: Strax efter att Barack Obama lovat sin familj att skaffa hund om han blev president. Familjen Biden köpte en schäfer med namnet Champ. Tio år senare adopterade de ännu en schäfer som heter Major och kom från Delaware Humane Association, som tar hand om hemlösa och misskötta hundar.

9. Bidens två hjärnoperationer

1988 gick Joe Biden till läkare och klagade på stark huvudvärk och det konstaterades att han hade pulsåderbråck i hjärnans blodkärl, vilket även kallas även aneurysm. Han genomgick en första operation – och tre månader senare ännu en opertion för ett andra pulsåderbråck i hjärnan.

10. Så dog hans son Beau

Joe Bidens äldsta son Beau, som överlevde bilolyckan 1973, dog 2015 av en hjärntumör, i en ålder av 46 år.

11. Joe Biden dricker inte, men älskar glass

Joe Biden dricker inte alkohol och röker inte, men han har en stor passion för glass. Faktum är att kärleken till glass är så stor att Cornell Dairy för tre år sedan döpte en glass efter politikern. Det är en choklad- och vaniljglass som fått namnet ”Big red, white and Biden”.

Joe Biden och Donald Trump har båda stora familjeliv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.