Foto: Jerry McbrideFoto: Jerry Mcbride
 Foto: Jerry Mcbride
Foto: Alexa RogalsFoto: Alexa Rogals
 Foto: Alexa Rogals

11 miljoner liter avfall spillt – av myndighet

Publicerad

Det amerikanska naturvårdsverket spillde över 11 miljoner liter gruvavfall i en flod.

På bilder syns också att Animas-floden har fått en orange färg på grund av avfallet.

Nu har undantagstillstånd utlysts för området – och påverkan på miljön är ännu oklar.

Det amerikanska naturvårdsverket – Environmental Protection Agency (EPA) – skulle använda maskiner för att undersöka föroreningar i Gold King-gruvan i delstaten Colorado på söndagen. I stället spilldes av en olycka ungefär 11 miljoner liter gruvavfall in i den närliggande Animas-floden, vilket medförde att floden färgades orange. Nu har undantagstillstånd utlysts i regionerna La Plata och Durango, skriver Denver Post.

Hur spillet påverkar miljön och om det kan vara en fara för människor och djur är ännu oklart. I analyser av vatten från floden har det konstaterats att mängden arsenik har höjts på grund av gruvavfallet, men det förväntas spädas ut längre ner i floden.

En del personer som bor längs den förorenade floden använder brunnar dit vatten från Animas-floden och har klagat på att även deras vatten är orangefärgat, vilket naturvårdsverket kommer att undersöka. Under tiden kommer de att själva lösa vattenproblemet för de drabbade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag