Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11 miljoner liter avfall spillt – av myndighet

Foto: Jerry Mcbride
Foto: Alexa Rogals

Det amerikanska naturvårdsverket spillde över 11 miljoner liter gruvavfall i en flod.

På bilder syns också att Animas-floden har fått en orange färg på grund av avfallet.

Nu har undantagstillstånd utlysts för området – och påverkan på miljön är ännu oklar.

Det amerikanska naturvårdsverket – Environmental Protection Agency (EPA) – skulle använda maskiner för att undersöka föroreningar i Gold King-gruvan i delstaten Colorado på söndagen. I stället spilldes av en olycka ungefär 11 miljoner liter gruvavfall in i den närliggande Animas-floden, vilket medförde att floden färgades orange. Nu har undantagstillstånd utlysts i regionerna La Plata och Durango, skriver Denver Post.

Hur spillet påverkar miljön och om det kan vara en fara för människor och djur är ännu oklart. I analyser av vatten från floden har det konstaterats att mängden arsenik har höjts på grund av gruvavfallet, men det förväntas spädas ut längre ner i floden.

En del personer som bor längs den förorenade floden använder brunnar dit vatten från Animas-floden och har klagat på att även deras vatten är orangefärgat, vilket naturvårdsverket kommer att undersöka. Under tiden kommer de att själva lösa vattenproblemet för de drabbade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.