Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11 mäktiga kvinnor på Nobelmiddagen 2017

Kronprinsessan Victoria.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Drottning Silvia.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

På Nobeldagen, söndagen den 10 december, hålls årets Nobelmiddag, då många av Sveriges mäktigaste kvinnor kommer samlas i samma rum. 

Bland gästerna finns både kungligheter, politiker och professorer – här är elva av middagens mäktigaste kvinnor.

Kronprinsessan Victoria.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kronprinsessan Victoria

Bland Sveriges tronarvinges plikter ingår bland annat att vara representera Sverige i officiella sammanhang. Kronprinsessans jobbar bland annat med biståndsarbete, internationellt fredsarbete och stöd till rörelsehindrade ungdomar. Victoria blev också utsedd till Årets yrkeskvinna 2010.

Drottning Silvia.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Silvia

Vår drottning har bland annat intresserat sig för barns utsatthet och äldres demens. Hon är ordförande i Kungaparets Bröllopsfond, som stöder forskning inom sport och idrott för rörelsehindrad ungdom, och i Drottning Silvias Jubileumsfond för forskning om barn och funktionshinder. Hon är grundare till World Childhood Foundation och hon är också hedersmedlem i styrelsen för den internationella Mentor Foundation som arbetar emot droger. Hennes internationella engagemang för barn har lett till att hon emottagit bland annat Martin Buber-priset 2014.


LÄS MER: Nobelfesten 2017: Så placeras vip-gästerna vid Nobelfesten


Prinsessan Sofia.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON / IBLAB

Prinsessan Sofia

År 2010 grundade Prinsessan Sofia, tillsammans med Frida Vesterberg, organisationen Project Playground som hjälper utsatta barn och ungdomar i Kapstaden i Sydafrika. Hon arbetade i organisationen som generalsekreterare till mars 2015, varefter hon blev dess hedersordförande. Sofia är ledamot och Kommendör av Kungl. Maj:ts orden samt Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken III.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius

Sedan 2013 är Sara Danius ledamot av Svenska Akademien och sitter på stol nummer 7. Den 1 juni 2015 tog hon över posten som Akademiens ständiga sekreterare och blev därmed den första kvinnan på posten. Danius har mottagit ett flertal utmärkelser, bland annat Lagercrantzen, Disapriset, Gerard Bonniers essäpris. Hon blev även utsedd till Årets kvinna 2015 av Expressen.


LÄS MER: Getingbetyg: 14 klänningar vi aldrig glömmer från Nobelfesten 


Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magdalena Andersson

Sedan 2014 är Magdalena Andersson (S) Sveriges finansminister, den första kvinnan på den posten i en socialdemokratisk regering. Andersson har bland annat jobbat som planeringschef i statsrådsberedningen 1998–2004 och statssekreterare i finansdepartementet. Finansministern har även valts in i en styrgrupp, som ska diskutera strategier för inkluderande tillväxt, för Världsekonomiskt forum (WEF).

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke

Efter en karriär inom media tillträdde Alice Bah Kuhnke (MP) rollen som kultur- och demokratiminister i Sveriges regering. Bah Kuhnke har bland annat varit hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF, som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och som som generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt. Hon var också en av grundarna av den nu nedlagda tankesmedjan Sektor3.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).
Foto: SVEN LINDWALL

Anna Ekström

Sedan hösten 2016 är Anna Ekström (S) Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister. Ekström är tingsmeriterad och hade under studietiden förtroendeuppdrag inom Saco:s studerandeorganisation, där hon sedermera utsågs till  ordförande för centralorganisationen. Hennes internationella insatser inom Saco ledde till att hon utnämndes till riddare av franska Hederslegionen. Anna Ekström har även jobbat som planeringschef i statsrådsberedningen, sekreterare i Arbetsdomstolen samt statssekreterare i näringsdepartementet.


LÄS MER: Nobelfesten 2017 – så följer du festligheterna live med Expressen TV 


Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helene Hellmark Knutsson

Sveriges minister för högre utbildning och forskning, har innehaft den sedan 2014 då Helene Hellmark Knutsson tog en plats i Stefan Löfvens regering. Ministerns område innefattar Högskola och forskning. Under 2016 hade Hellmark Knutsson även tillfälligt ansvar för gymnasie- och kunskapslyftsfrågor, då Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic avgick från sin post.

Klimat- och vice statsminister Isabella Lövin (MP).
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Isabella Lövin

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sitter på posterna som minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister. Lövin arbetade länge som journalist och tilldelades både Stora Journalistpriset och Guldspaden för sin bok Tyst hav (2007). Lövin var ledamot av Europaparlamentet för Miljöpartiet från 2009, fram till oktober 2014 då hon utsågs till biståndsminister.


LÄS MER: Nobelfesten 2017 – allt du behöver veta


Ulla Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ulla Löfven

Trots att hon är relativt nybliven pensionär förblir Ulla Löfven en maktfaktor i det tysta. Från mer formella tillfällen som riksmötets öppnande, Nobelfest och kungliga dop, har Ulla Löfven under våren rest med till toppmöte i Rom, bilateralt besök i Slovenien, nordiskt statsministermöte i Bergen, och nu senast vid politikerveckan i Järva utanför Stockholm. 

Christina Moberg.
Foto: Foto: Markus Marcetic, ©Kungl. Vetenskapsakademien.

Christina Moberg

1998 invaldes Christina Moberg, en svensk professor i organisk kemi vid KTH, som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och blev samma år också ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Hon är sedan 1 juli 2015 Vetenskapsakademiens preses och har tidigare varit dess 2:e vice preses.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.