Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11 dog på plattformen
- nu kan chefer dömas

BP har gått med på att betala 4,5 miljarder dollar i en uppgörelse med amerikanska staten kring oljekatastrofen 2010.

Två av företagets chefer misstänks också för vållande till annans död.

Uppgörelsen mellan oljebolaget, där svenske Carl-Henric Svanberg är styrelseordförande, och den amerikanska staten nåddes på torsdagen, meddelar BP. BP erkänner sig skyldigt till ett 15-tal åtalspunkter kopplade till oljekatastrofen i Mexikanska golfen, som kostade elva arbetare livet och ledde till ett massivt oljeutsläpp.

Summan på 4,5 miljarder dollar inkluderar det högsta bötesbeloppet hittills i ett brottmål i USA, nära 1,3 miljarder dollar, samt ersättning till bland annat Nationella fonden för fisk och djurliv. Tidigare rekordet stod Pfizer för, som fick böta 1,2 miljarder dollar 2009.

Tester visade

BP har redan betalat över 23 miljarder dollar för bland annat upprensning och ersättning till fiskare och andra samt har ytterligare tolv miljarder dollar öronmärkta för utbetalning. Detta har finansierats genom att företaget sålt tillgångar till ett motsvarande värde.

Wall Street-analytiker menar att uppgörelsen gör att BP åter kan ägna sig åt att fokusera på sin verksamhet.

BP:s platschefer Robert Kaluza och Donald Vidrine, som inte såg till att oljekällan Macondo stängdes av trots att tester visat att det förelåg fara, misstänks för vållande till annans död till följd av att dödsoffer krävdes vid Deepwater Horizon-explosionen, rapporterar lokaltidningen The Times-Picayune i New Orleans på torsdagen. Tidningen uppger att beslut om åtal har fattats av en åtalsjury.

11 personer dog på oljeplattformen.

Tredje chef

Kaluza och Vidrine var de högst ansvariga på plattformen vid katastrofen. Även i BP:s egen granskning har det framkommit att de två begick misstag.

En tredje BP-chef, David Rainey som var biträdande chef för utvinningen i Mexikanska golfen, anklagas för att ha försett den amerikanska kongressen med oriktiga uppgifter om utsläppets storlek när katastrofen var ett faktum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.