11-åringen var gravid i hemlighet – tros vara landets yngsta mamma

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Genrebild.
Foto: Colourbox
Genrebild.
Foto: ANDERS HOFGREN / IBL

En elvaårig flicka har fött barn i Storbritannien, rapporterar The Sun

Flickans familj ska ha varit helt ovetandes om graviditeten.

Hon tros nu vara landets yngsta mamma någonsin.

Det var i juni som den elva år gamla flickan från Storbritannien födde barn. Enligt The Sun hade flickans familj ingen aning om graviditeten, men både flickan och barnet rapporteras må bra efter födseln.

– Hon är nu omringad av experter som hjälper henne. Huvudsaken är att hon och bebisen är okej. Det finns frågor kring hur människor runtomkring inte kunde veta. Det är väldigt oroväckande, säger en källa nära familjen till The Sun.

Flickan var endast tio år gammal när hon blev gravid. Nu undersöker den brittiska socialtjänsten omständigheterna kring graviditeten.

Läkare: ”Större risk för tidig födsel och infektioner”

Läkaren Carol Cooper säger till tidningen att hon aldrig har hört talas om att någon så ung har fött barn, vilket till stor del har att göra med när puberteten generellt inträffar hos tjejer.

– Snittåldern för när tjejer hamnar i puberteten är elva, men det kan hända när som helst mellan åtta och 14, eller yngre. Vikt påverkar många hormoner. Eftersom barn väger mer i dag inträffat puberteten tidigare. 

Att föda barn vid så ung ålder medför flera risker, förklarar hon.

– Det finns större risk för att barnet väger för lite vid födseln, preeklampsi, för tidig födsel och infektioner.

Carol Cooper tillägger att en av 2500 födslar sker utan att mamman varit medveten om sin graviditet. 

År 2006 uppmärksammades Tressa Middleton som den då yngsta att bli mamma i landet vid 12 års ålder. Även 2014 födde en 12-årig flicka barn, då med en 13-årig pojke som pappa till barnet. 

Paret kämpade länge för att bli gravida – fick fyrlingar

Maria och Joseph Sawaged i USA kämpade länge för att bli gravida, när de till slut blev det, efter 13 behandlingar, fick de fyrlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.