Foto: Lisa Ericsson/ Sveriges Radio Örebro
 Foto: Lisa Ericsson/ Sveriges Radio Örebro

11-åringen: "Jag visste inte vad jag skulle göra"

Publicerad
Uppdaterad
NORA. SJ-konduktören kastade av en 11-årig flicka från tåget när hon inte kunde visa biljetten.
Förtvivlad försökte hon ta sig hem men hade bara åtta kronor i fickan.
- Jag var ledsen och visste inte vad jag skulle göra, säger flickan.
Historien om hur SJ kastade av 11-åringen fick stor spridning under gårdgen. På twitter, Facebook och de sora mediesajternas kommentarsforum rasade folk mot SJ.
Nu berättar 11-åringen via sin familj om dramat.
På tisdagskvällen satt flickan på tåget tillsammans med sin 22-åriga storasyster. De var på väg mot Borås för att hälsa på några vänner.
- De skulle på en liten semester tillsammans, berättar deras bror för Expressen.

Storasystern gick på toa

Men de hann inte långt innan deras planer grusades.
Under tiden som storasystern var på toaletten kom en konduktör för att kontrollera flickornas biljetter. Konduktören ska ha varit brysk och bara ställt två frågor, enligt vad 11-åringen själv har berättat för sin storebror.
Har du någon biljett? Har du några pengar?
- Hon svarade direkt på frågorna. Hon sa nej. Då sa konduktören bara "kom med här". När hon följde med kunde hon aldrig tro att konduktören skulle slänga av henne, säger brodern.
Strax därefter stannade tåget.
- Konduktören tog med henne och sa bara "gå ut", fortsätter han.
11-åringen lämnades ensam, med åtta kronor i fickan, på tågstationen i Kumla. Klockan var då runt halv åtta på kvällen.

Blev jätterädd

- Hon blev jätterädd. Vilken 11-åring som helst som blir avkastad av tåget skulle ha blivit det. Jag förstår inte hur en vuxen människa kan göra så här mot ett barn, säger flickans ­kontaktperson Ann-Sofie Sundell.
Kvar i väskan vid flickornas platser låg biljetterna. Men när storasystern kom tillbaka från toaletten var det för sent - hennes lillasyster var redan avkastad från tåget.
Först tre timmar senare larmade SJ polisen i Örebro. Då hade tåget bytt personal och systern hade fått kontakt med den nya personalen som hjälpte henne att slå larm.
För sin storebror har 11-åringen berättat vad som hände på stationen.
- Hon grät och kände sig ensam. Hon visste inte vad hon skulle göra, säger han.
SJ har i sitt försvar hävdat att 11-åringen inte kunde prata svenska och att "hon såg äldre ut än elva år". Flickan och hennes syskon kom till Sverige som flyktingar för två år sedan.
- Flickan pratar bra svenska under lugna förhållanden, säger hennes kontaktperson Ann-Sofie Sundell.

Chockades

Den 22-åriga stora­systern chockades när hennes syster försvann och sov inte på hela natten.
11-åringen hälsade via sin storebror i går kväll att hon mådde bättre men kände sig väldigt trött.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag