Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

105 miljoner ska ge
10 000 jobb till unga

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson.
Foto: Jens L'Estrade
Isabella Lövin, MP, och Stefan Löfven, S.
Foto: Olle Sporrong

10 000 sommarjobb till unga.

Det har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om inför vårbudgeten.

– Det är en viktig erfarenhet och alla ungdomar har inte egna kontakter, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson, V.

Men när det gäller skatterna går det trögare för vänstern.

Det är knappt två veckor kvar till regeringen presenterar den rödgröna vårändringsbudgeten den 18 april.

Efter intensiva förhandlingar mellan de två regeringspartierna samt budgetpartnern Vänsterpartiet börjar nu budgetpusslet närma sig ett slut.

Förra veckan fick V igenom sitt krav på 500 miljoner kronor extra till förlossningsvården.

Nu kommer beskedet att partiets krav på en statlig sommarjobbssatsning är klart.

– Det är en viktig erfarenhet och alla ungdomar har inte egna kontakter. Att ge erfarenhet och att ta tillvara på ungas vilja att bidra till samhället är väldigt viktigt, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson, V.

Magdalena Andersson, S, Gustav Fridolin, MP, och Stefan Löfven, S.
Foto: Alex Ljungdahl

105 miljoner kronor

105 miljoner kronor ska räcka till 10 000 jobb för unga som slutat nian samt första eller andra året på gymnasiet runtom i kommunerna redan i sommar.

Det blir Arbetsförmedlingens uppdrag att fördela sommarjobbspengarna till kommunerna.

– Det är upp till kommunerna att utforma jobben. Men jag kan tänka mig äldreomsorg, förskola, parklek och kulturverksamhet, säger Andersson.

Framför allt ska unga som kan ha svårt att hitta sommarjobb prioriteras – till exempel unga med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga, nyanlända eller unga som ”av sociala skäl behöver sysselsättning”.

SSU har tidigare sagt att det skulle krävas mycket mer pengar för att få fram sommarjobb till alla gymnasieelever.

– Vi lägger förslag och vi finansierar dem. Det är viktigt. Vi tror att det här kommer göra stor skillnad, säger Andersson.

De 105 miljonerna ska enligt Vänsterpartiet tas från befintliga medel och från den delen av budgeten som inbegriper kostnader för ”Arbetsmarknadspolitiska program och insatser".

"Inte samma analys som regeringen"

Men när det gäller skattefrågorna går det inte lika lätt för Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna.

– Vi och regeringen har inte riktigt samma analys över vad vi behöver göra för att utjämna inkomstskillnaderna. Vi tycker att det är jätteviktigt att få till stånd mer omfördelning via skattesystemet. Det är inte rimligt att Sverige kanske är det enda industriland som vare sig har förmögenhets-, arvs- och gåvo-, eller skatt kopplat till fastigheter, säger Ulla Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.