Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 000 vaccindoser till Sverige nästa vecka

Vaccinsamordnare Richard Bergström om vaccinplaneringen.
Medan Pfizer levererar varje vecka och direkt till regionerna, levereras Modernas vaccin till ett hemligt centrallager som Folkhälsomyndigheten ansvarar över. Därefter körs det ut till regionerna.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Modernas vaccin mot covid-19 väntas godkännas i EU först på onsdag. I så fall kan Sverige få 11 000 doser av det nya vaccinet redan nästa vecka.

– Nästa vecka får vi totalt 100 000 doser, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

Förhoppningar fanns om att Modernas vaccin mot covid-19 skulle godkännas av EU redan på måndagen. Men senare på kvällen meddelade den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) att beslutet dröjer.

– Det är ingen debatt mellan experter och medlemsländer. Det handlar mest formalia, med frågor till företaget om tillverkning och tillstånd. Planen är ett godkännande på onsdag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Efter ett eventuellt godkännande är det upp till EU-kommissionen att ge grönt ljus, vilket väntas gå snabbt.

– Det tog två timmar förra gången, säger Richard Bergström.

3,6 miljoner doser 

Totalt har Sverige avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna, vilket räcker till 1,8 miljoner människor. Förutsatt ett godkännande på onsdag kommer Sverige få 11 000 doser från Moderna under nästa vecka.

Totalt sett för januari och februari rör det sig om 182 000 doser från det amerikanska läkemedelsföretaget.

– Det är inte jättemycket, det är ungefär vad vi får från Pfizer på två veckor. Men Modernas kapacitet skruvas upp från mars och framåt.

Går enligt plan

Tidtabellen för leveranserna till Sverige går enligt plan, enligt Bergström. I söndags och i måndags levererades 80 000 doser av Pfizer-vaccinet ut till regionerna.

– Nästa vecka får vi totalt 100 000 doser från Moderna och Pfizer tillsammans. Och sen kommer det här att öka upp.

Medan Pfizer levererar varje vecka och direkt till regionerna, levereras Modernas vaccin till ett hemligt centrallager som Folkhälsomyndigheten ansvarar över. Därefter körs det ut till regionerna.

– Från Moderna kommer leveranser varannan vecka de första veckorna. Senare får vi ett jämnare flöde.

Kan dröja

På måndagen började Storbritannien vaccinera med Astra Zenecas kandidat, vilket är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Men det dröjer ytterligare innan ett godkännande i EU, tror Bergström.

– Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studien som pågår, säger han.

Hittills har Sverige mottagit knappt 200 000 doser av Pfizers vaccin.

– Vi verkar ha kommit i gång hyfsat snabbt, att använda de doser vi har fått. Det har varit lite olika hur väl förberedda man har varit på att dra i gång i olika länder. Där ligger vi inte på något sätt efter, säger Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.