1000-tals asylsökande kan tvingas flytta

Boendet Figeholm har drygt 500 boende, de flesta inkvarterade i stugor med självhushåll.
Foto: Christian Örnberg
Ett 100-tal vuxna och 20-tal barn bor på Kilafors herrgård söder om Bollnäs.
Foto: Privat
Utanför asylboendet i Kilafors herrgård.
Foto: Privat

Tusentals asylsökande kan tvingas flytta efter Migrationsverkets senaste upphandling.

Många befintliga anläggningar anser att de fallit på byråkratiska missar.

– Sammanlagt har vi fått in cirka 50 telefonsamtal och mejl, säger Ulrika Langels, pressinformatör på Migrationsverket.

Migrationsverket tecknade nyligen nya ramavtal för boendeplatser på asylanläggningar. Totalt 691 anbud med 102 799 platser i 21 län kvalificerade sig för ramavtal. Behovet fram till december i år är mellan 43 000 och 53 000 tillfälliga boendeplatser.

Men upphandlingen har väckt stor ilska när drygt 140 befintliga anläggningar förlorar avtalet med Migrationsverket. Under den senaste veckan har många hört av sig och klagat på upphandlingen.

– I samtalen och mejlen har anbudsgivare uttryckt sitt missnöje och besvikelse. Vissa är arga medan andra förstår och inser sina misstag, säger Ulrika Angels.

"Det är en mönsteranläggning"

En av de som drabbas är Per Linell som sedan 1,5 år driver ett asylboende i Kilafors herrgård söder om Bollnäs. Före det har han tagit emot ensamkommande under fem år.

– Det är en mönsteranläggning. Jag har två skolklasser och sju pensionerade lärare som ställer upp och undervisar de asylsökande. Det är promenadavstånd till allting och har tolv anställda på gården. Jag har anpassat hela herrgården för att driva asylboende, säger Per Linell.

Kilafors herrgård.
Foto: Privat

Skrev fel fastighetsbeteckning

Tre kungar har bott på herrgården, liksom artisten Alice Cooper och skådespelare som Daniel Craig och Peter Stormare. Hans fel i upphandlingen var att skriva fel fastighetsbeteckning. I stället för 3:29 skrev han 3:39.

– Det är ett banalt fel. Men oavsett hur bra du sköter boendet så väljer Migrationsverket ställen som inte passar som asylboende, bara för att de gjort allt rätt i upphandlingen. Det finns ingen humanitär aspekt, säger han.

Han frågar vad som kommer att hända med de 100-talet vuxna och 20 barnen på asylboendet.

– Många vuxna har fått jobb i närheten och bor kvar hos mig. Vad ska de göra? Ska de bila till sina jobb när de flyttas?  Jag har anställda från Malmö som flyttat hit för att jobba här.

"Vi måste avveckla"

Per Linell är inte ensam. Flera företagare berättar om liknande misstag. Campus Park i Söderhamn är ett boende med 4230 asylsökande. Ägarna äger fastigheten, men driften av asylboendet sker genom ett annat bolag. I denna upphandling räckte det inte med ett hyreskontrakt, som tidigare, utan även lagfart krävdes också. Det missade Erik Persson, delägare och platschef.

– Många har som jag varit vana att bara skicka med hyreskontrakt, säger han.

Vad betyder det här för er?

– Som det ser ut nu måste vi avveckla senast i november.

Vad innebär det för er?

– En katastrof. Dels ekonomiskt eftersom vi inte vet vad som ska hända. Vi har investerat otroligt mycket pengar som vi inte får tillbaks. Men framför allt är det en katastrof för de 420 som bor här i dag, som trivs och inte vill flytta igen, säger Erik Persson.

Figeholm utanför Oskarshamn.
Foto: Christian Örnberg

"Det är väldigt olyckligt"

Utanför Oskarshamn ligger boendet Figeholm, med drygt 500 boende, de flesta inkvarterade i stugor med självhushåll. Där har Migrationsverket ogiltigförklarat anbudet för att fastighetsägaren råkat skriva med fastighetsbeteckningen på en badplats som hyrs av kommunen.

– Det är väldigt olyckligt. Okej, om det visar sig att vi inte har tillgång till 50 av stugorna, men det gäller en badplats, säger Harry McNeil, vd på Hero Sverige som bland annat driver boendet Figeholm.

– Vi har valt att överklaga för vi tycker det är olyckligt när en del av ett anbud, som uppenbart inte behövs i driften, gör att ett helt anbud, gällande 550 platser förkastas.

– Det är oproportionerligt. Det olyckliga är att över 500 människor kan komma att tvingas flyttas från ett väldigt fint boende, säger McNeil.

Harry Mcneil.
Foto: Stundom Produksjoner / STUNDOM PRODUKSJONER

Migrationsverket: "Inte varit tillräckligt noggranna"

Upphandlingen anklagas för att den inte ta hänsyn till kvalitet. Migrationsverket anser att alla leverantörer haft samma möjlighet att gå igenom kraven inför upphandlingen och säkerställa att alla efterfrågade dokument finns med i anbudet.

– Det är naturligtvis olyckligt om man redan i dag driver ett asylboende och har lämnat ett anbud som inte innehåller det som efterfrågats och därmed måste förkastas, men ansvaret för detta måste vila på de anbudslämnande bolagen som helt enkelt inte varit tillräckligt noggranna, säger Ulrika Langels på Migrationsverket.

En rundringning till några av de asylboenden som diskats på grund av missar som gjorts i upphandlingen, visar att de har mellan 126 och 514 asylsökande för tillfället. Lågt räknat på att de 140 diskade anläggningarna bara har 100 personer som or där, innebär det att 14 000 asylsökande kan tvingas att flytta närmaste månaderna.

Samtliga avtal om asylboenden löper ut under året. Upphandlingen kommer innebära att boendemiljön kommer att förbättras eftersom högre krav har ställts nu när boendesituationen inte bedöms vara lika akut som i höstas.

– Eftersom vi i dag märker att en del anläggningar inte klarar våra krav kommer det att innebära att många behöver flytta. Hur många har vi i dag svårt att svara på, men vi kommer att ha en bättre bild av läget i slutet på juni, säger Migrationsverkets Ulrika Langels.


LÄS MER: Migrationsverkets prognos för antal asylsökande 2016

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.