Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100-tal demonstranter vid SD-möte i Umeå

SD-ledaren Jimmie Åkesson är på plats för att delta i mötet i Umeå. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Sven Lindwall

Kaos utbröt utanför kulturhuset i Umeå i kväll – där ett hundratal demonstranter samlats för att protestera mot Sverigedemokraternas partimöte.

– Oacceptabelt, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Mötet fick avbrytas – men kommer nu hållits i närheten av Norrlandsoperan i stället. 

Vid 19-tiden på torsdagen inledde Sverigedemokraterna ett partimöte i kulturhuset Väven i Umeå. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson är på plats för att delta i mötet. 

Enligt SVT har ett hundratal demonstranter, bland annat från kulturföreningar, samlats utanför kulturhuset för att demonstrera mot mötet. Enligt kanalen blev demonstrationerna aggressiva.

– Sverigedemokraterna ska härifrån, deras politik är inte till för alla. Vi kan aldrig normalisera nazister och rasister, de har inget här att göra, skriker en demonstrant enligt SVT nyheter. 

"Inga rasister" 

Ett 50-tal ska även ha lyckats ta sig in i kulturhusets kafé vilket fick till följd att polisen, som tagit in extrapersonal inför kvällens möte, tvingades avvisa en handfull personer. 

Men kort innan mötet inleddes hade polisen fått ut de flesta demonstranterna och spärrade av Väven, enligt SVT. 

– Vi är inga rasister, demonstranterna försöker klistra etiketter på oss som inte stämmer, säger Petter Nilsson, SD:s ordförande i Västerbotten till SVT Nyheter Västerbotten. 

Han poängterar också att paritet har samma rättighet som alla andra partier att vara i lokalerna.

"Skrek slagord"

VK:s reporter Monica G Engström är på plats och berättar i Expressen TV att det gick ett brandlarm strax innan Jimmie Åkesson skulle gå på scen i kulturhuset. 

Det fick till följd att lokalen utrymdes och omkring tio minuter senare fick hon höra att mötet ställts in. Hon säger också att det var ett högt tonläge på demonstrationen.

– De stod och skrek slagord, det handlade mycket om att man tycker att Sverigedemokraterna är rasister och främlingsfientliga, säger Monica G Engström i Expressen TV. 

Mötet hålls på annan plats 

Mötet kommer fortfarande att hållas i kväll, men är flyttat till en plats i närheten av Norrlandsoperan. Det säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, som menar att kvällens händelser är helt oacceptabla. 

– Vi kommer att samlas nu utanför Norrlandsoperan, Jimmie Åkesson är på väg dit, och så kommer vi att hålla ett möte, säger Vinge. 

Mikael Eriksson, politisk sekreterare till Jimmie Åkesson, skriver i en kommentar till Expressen att Jimmie Åkesson kommer att fortsätta med sin Sverigeturné som vanligt. 

"Yttrandefriheten är en värdefull del av vår demokrati. Men när det övergår i handlingar för att medvetet sabotera och förhindra ett möte, anordnat av ett demokratiskt riksdagsparti, då agerar man inte längre i demokratins namn", skriver Eriksson och fortsätter: 

"Dessa antidemokraters beteende är under all kritik och vi ser naturligtvis allvarligt på det inträffade."

Skulle haft öppet möte 

Inledningsvis SD hade tänkt att mötet i kulturhuset skulle vara öppet, men SD valde att stänga mötet för allmänheten på grund av säkerhetsläget, enligt SVT. 

Det har även förekommit fler protester mot mötet. Bland annat har kulturföreningar anordnat manifestationer i Rådhusparken med tal, sånger och jojk, skriver SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.